x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri de dureri de cap

Ceaiuri de dureri de cap

de Oana Antonescu    |    24 Iun 2008   •   00:00

Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare, ne recomandă remedii naturiste pentru fiecare tip de durere

Analgezicele, medicamentele care calmează durerea, sînt foarte uşor de administrat în caz de migrene, dureri menstruale, dentare, de stomac sau de articulaţii. Mai puţin cunoscut este faptul că aceste medicamente irită tubul digestiv. Există însă o alternativă mai blîndă, dar la fel de eficientă: analge­zicele naturale, din plante. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne recomandă remedii naturiste pentru fiecare tip de durere.

Scoarţa de salcie conţine salicină, o substanţă care calmează sau înlătură durerea de orice fel. Ea se poate folosi cu succes în locul pastilelor de aspirină. De altfel, din scoarţa de salcie s-a preparat iniţial aspirina, pînă în momentul în care a fost obţinută sintetic. Pentru adulţi, scoarţa de salcie se prepară sub formă de decoct, cu o lingură la 250 ml de apă. Se fierbe zece minute şi se administrează cel mult trei căni pe zi. Decoctul răcit poate fi folosit şi pe comprese, în caz de fracturi sau entorse, fiindcă scade intensitatea durerii. Maceratul este recomandat copiilor, pentru că are o doză mai mică de acid salicilic.

 

Scoarţa de salcie se lasă

12 ore în apă, la macerat, apoi se strecoară şi se administrează după masă. Florile de cicoare tratează durerile de cap, durerile menstruale, precum şi pe cele de stomac. Se prepară sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă (250 ml) sau sub formă de decoct, cu o lingură de flori la o cană cu apă. „Cicoarea este foarte eficientă pentru tinerele care suferă de migrene înaintea sau în timpul menstruaţiei. Planta poate fi asociată cu creţişoară, care calmează durerile menstruale. Se prepară o infuzie cu o linguriţă din amestec la 250 ml de apă“, ne spune dr Cristina Bălănescu. Un alt calmant al durerilor menstruale este traista-ciobanului, care totodată reglează ciclul menstrual. Se prepară un decoct cu o lingură de plantă la o cană cu apă, se fierbe 10-12 minute, se strecoară şi se consumă cîte o ceşcuţă zilnic, între menstruaţii, dimineaţa.

Durerile dentare se pot calma cu un amestec din gălbenele, angelică, rozmarin şi splinuţă. Se prepară o infuzie în părţi egale cu o linguriţă din amestec şi se beau trei-patru căni pe zi. Contra durerile de stomac, cel mai eficient remediu naturist este busuiocul, recomandat de altfel pentru orice tip de tulburare digestivă. Busuiocul se poate asocia în infuzie cu coada-şoricelului, în părţi egale.

 
MIGRENE. Durerile de cap provocate de oboseală şi stres se pot calma cu o infuzie de frunze de frag. Tot pentru migrene, dr Cristina Bălănescu recomandă o infuzie cu un amestec din scoarţă de salcîm, salvie, frunze de frag şi cicoare. Se foloseşte o linguriţă din amestec (în părţi egale) la 250 ml de apă. Un alt remediu al migrenelor este uleiul de lavandă, uşor de folosit în orice moment al zilei. Cu o picătură de ulei aplicată pe degete se masează cîteva minute tîmplele dureroase.

×
Subiecte în articol: apă terapii complementare