x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Dupa ce bei ceai, trebuie sa si alergi!

Dupa ce bei ceai, trebuie sa si alergi!

de Magda Marincovici    |    18 Feb 2004   •   00:00

Oricine poate fi victima obezitatii. Deoarece sute de calorii stau "ascunse" in pungi de chips, de popcorn, lasand la o parte prajiturile si ciocolata.

Deoarece banalul sandvis este plin de grasimi, ca si salata de pui cu maioneza sau salata de ton cu maioneza.

Ovidiu Bujor, doctor in farmacie, ne avertizeaza ca "fitoterapia nu este miraculoasa in privinta eliminarii kilogramelor suplimentare. Ea nu dispune de o anumita planta care, singura, sa ajute la scaderea surplusului ponderal. De aceea, tratamentul dietetic si medicamentos prescris de medic se va asocia cu unele ceaiuri medicinale simple sau din amestecuri de plante sub forma de infuzie sau decoct. Acestea au avantajul ca nu prezinta contraindicatii si nu declanseaza reactii adverse". SCOP. Diversele formule fitoterapeutice au ca scop accelerarea tranzitului intestinal prin plante cu actiune laxativa sau purgativa (in special in cazul constipatiilor cronice); eliminarea surplusului de apa din tesuturi prin diureza crescuta sau prin transpiratie excesiva; echilibrarea functiilor glandulare.
Formulele fitoterapeutice trebuie coroborate cu o dieta alimentara obligatorie.

O DIETA BUNA. Doctorul Ovidiu Bujor spune ca o dieta buna, in conceptia medicinei traditionale extremorientale, verificata si de clinici prestigioase americane, determina ca "orice obez sa piarda din excesul ponderal, in timp de 30 de zile, 6-8 kilograme, fara alterarea starii fizice sau psihice ". In plus, o dieta corespunza toare amelioreaza simtitor starea generala a persoanei care o urmeaza.
"Atat dieta alimentara, cat si celelalte procedee terapeutice trebuie continuate cat mai mult posibil, pentru mentinerea greutatii corporale optime, obtinuta de bolnav chiar cu sacrificii", recomanda Ovidiu Bujor

Ceai si decoct
Papadie planta intreaga 40 grame
Matase de porumb 10 grame
Frunze de mesteacan 10 grame
Frunze de soc 15 grame
Volbura 10 grame
Se prepara un decoct dintr-o lingura de plante la o cana cu apa. Se beau trei cani dupa mesele principale, neindulcit sau indulcit cu zaharina sau cu ciclamat de sodiu. Cura dureaza o luna, respectandu-se cu strictete regimul hipocaloric.

Un tratament cu cicoare
Radacina cicoare este recomandata in tratamentul obezitatii. Din radacina de cicoare se poate prepara infuzie sau decoct scurt (10 minute), la care se adauga o lingurita de radacini pisate la o cana de apa. Toata cantitatea se bea treptat in cursul unei zile. Durata unei astfel de terapii este mai lunga, chiar 30 de zile.

×
Subiecte în articol: dieta