x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ginsengul, aliat contra virozelor

Ginsengul, aliat contra virozelor

15 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Medicul primar Larisa Ionescu-Calinesti, specialist in medicina interna, cu specializare in apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, arata ca preparatele pe baza de ginseng stimuleaza puterea fizica si mentala, capacitatea organismului de a face fata la suprasolicitarea fizica si psihica.
De asemenea, datorita efectelor tonice, energizante si de stimulent al activitatii cognitive, ginsengul se recomanda in special celor care depun activitate mentala intensa. Pe baza studiilor clinice, s-a demonstrat ca extractele de ginseng au actiune antitoxica si de protectie, fiind benefice in curele de dezalcoolizare sau de dezintoxicare. De asemenea, preparatele pe baza de ginseng confera organismului capacitatea de adaptare la conditiile nefavorabile de mediu.

Studiu canadian


Recent, cercetatorii canadieni au testat efectele extractului de ginseng, au comparat rezultatele cu acelea ale unui tratament placebo si au ajuns la concluzia ca ginsengul are beneficii semnificative in reducerea numarului si a gravitatii virozelor. La studiul publicat in The Canadian Journal of Medicine au participat 323 de subiecti, care au fost impartiti in doua grupe. Voluntarilor din prima grupa li s-au administrat tablete de 200 de miligrame dintr-un produs comercial pe baza de extract de ginseng, iar celor din cea de-a doua grupa li s-au dat tablete identice ca aspect, dar care contineau praf de orez. Realizatorii acestui test le-au cerut participantilor ca, pe durata de patru luni a studiului, sa isi consemneze simptomele intr-un jurnal si sa le noteze, in functie de gravitate, de la 0 (nici un simptom), la 3 (simptom acut). Jurnalul trebuia sa cuprinda urmatoarele categorii: nas infundat, febra, dureri de cap, dureri in gat si alte sase simptome. Cercetatorii trebuiau, de asemenea, sa le telefoneze subiectilor o data pe luna, pentru a se convinge ca acestia isi luau medicamentele.

La finalul celor patru luni, oamenii de stiinta canadieni au observat ca, in grupul celor carora li s-a administrat tratamentul placebo, 23% dintre subiecti au trecut in jurnal aparitia a doua sau mai multe viroze pe parcursul iernii. In schimb, doar 10% dintre cei care au folosit extract de ginseng au facut guturai de doua sau mai multe ori in sezonul rece. Pe de alta parte, atunci cand cei din grupul utilizatorilor de ginseng au racit, simptomele lor au fost mai usoare, fiind notate mai mult cu 1 sau 2, pe scara gravitatii virozei. Ginsengul a participat si la scaderea duratei virozelor, numarul zilelor cu simptome de guturai fiind cu o treime mai mic decat in cazul administrarii de placebo.

EFICIENT. Studiul unui grup de oameni de stiinta din Canada arata ca rezultatele obtinute cu extractul de ginseng sunt superioare celor date de tratamentul cu antivirale, in cazul virozelor. Ronald B. Turner, profesor la Universitatea din Virginia, coordonatorul studiului, a concluzionat ca "ginsengul pare sa constituie un bun tratament natural profilactic, fiind indicat in infectiile cailor respiratorii superioare".

SFATURI. Comisia pentru alimente si medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) considera ca produsele pe baza de ginseng sunt sigure si fara reactii adverse. La doze excesive, ele pot da stari de agitatie si insomnie in cazul unor persoane sensibile. Cura cu preparate de ginseng trebuie facuta cu pauze, conform recomandarilor medicului.

×
Subiecte în articol: ginseng terapii complementare