x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

19 Apr 2018   •   09:29
Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

Sorgul, a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz, este destul de putin cunoscut la noi, fiind folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia.

 

Rezistent la seceta, sorgul este mult mai nutritiv decat porumbul, continand o cantitate surprinzatoare de 22 de grame de proteine la o cana (192 grame) de cereale intregi, gatite. Doza zilnica recomandata de proteine pentru femei este de 46 grame, iar pentru barbati, de 56 grame. In medie, sorgul contine 43% din necesarul zilnic de proteine.

In plus, o portie de sorg asigura 47% din necesarul de fier, 55% din valoarea recomandata de fosfor si aproximativ 30% din cantitatea recomandata de niacina si tiamina, doua tipuri de vitamina B necesare pentru metabolizarea corecta a carbohidratilor si a nutrientilor. Sorgul este si o sursa excelenta de de magneziu, cupru, calciu, zinc si potasiu.

De precizat ca invelisul bobului de sorg prezinta o cantitate mai mare de antioxidanti (contribuie la incetinirea procesului de imbatranire) decat afinele, capsunile sau prunele. Pe de alta parte, sorgul este unul dintre cele mai bune surse de fibre alimentare. O portie contine 48% din doza zilnica recomandata de fibre, vitale pentru functionarea optima a sistemului digestiv.

Inhiba dezvoltarea cancerului

Anumite fitochimicale din sorg s-au dovedit a avea proprietati de inhibare a cancerului, in special cancerul gastrointestinal si cel de piele. Studiile arata ca exista o legatura intre consumul de sorg si incidenta scazuta de cancer la esofag, la nivel global, in zone din Africa, Rusia, India, China si Iran. Consumul de grau si porumb este asociat cu rate ridicate de cancer la esofag.

Cerealele integrale sunt corelate cu un risc redus de alte forme de cancer ale tractului digestiv, in special cancerul la colon.
Sorgul poate fi consumat in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca. Studiile au confirmat faptul ca glutenul lipseste din toate speciile de sorg.

Cum se consuma

Cel mai bine se consuma in forma sa integrala pentru a beneficia de continutul sau complet de nutrienti. Poate fi gatit la fel ca orezul. La lasa la inmuiat mai multe ore pentru a descompune enzimele si a-l face mai usor digerabil. Apoi se fierbe intr-o cantitate de apa de trei ori mai mare timp de o ora.

Faina de sorg, tot mai apreciata ca alternativa fara gluten pentru faina de grau, se obtine din bobul intreg macinat. Din sorg se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite cât şi nedospite, poate fi gătit în aburi, sub formă de fulgi, integral sau extract siropos.

×