x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trei plante-minune pentru organism. Sfaturi de la profesorul Vlad Ciurea

Trei plante-minune pentru organism. Sfaturi de la profesorul Vlad Ciurea

21 Apr 2022   •   08:50
Trei plante-minune pentru organism. Sfaturi de la profesorul Vlad Ciurea

„Îmbunătățesc starea întregului organism. În ele există totul”

 

Odată cu venirea primăverii, ni se mărește practic tot orizontul de posibilități în ceea ce privește alimentația. Natura ne oferă ce are mai de preț: verdețurile, sursă de sănătate.

Dacă în cazul unora dintre plante nu putem fi siguri de cum au fost crescute - deh, piețarii mai exagerează cu pesticide pentru un aspect plăcut și sănătos al legumelor - în cazul altora nu putem da greș. Ștevia, urzica și loboda, crecute spontan, nu pot conține decât substanțe nutritive de calitate și benefice pentru organism.

De această părere este și reputatul medic neurochirurg Vlad Ciurea, care, pe lângă activitățile de zi cu zi, se mai oprește și pentru a da sfaturi celor dispuși să-l asculte. 

„Mi-aduc aminte că, în copilărie, mama mea aduna plante, primăvara. Urzici, ștevie, lobodă. De ce, o întrebam? Să schimbe sângele! Așa se știa pe atunci. Și era perfect. Natură pentru sănătate. În plante există totul. Eu le spun patrimoniul verde. Pentru că îmbunătățesc starea întregului organism. De aceea spun deseori: multe depind de noi. Paleta alimentară de astăzi conține foarte mulți aditivi. Toți acești aditivi fac ca mâncarea noastră să fie mai colorată, mai apetisantă, poate și mai gustoasă. Dar mult mai nesănătoasă! Și, atunci, este bine să profităm în această perioadă de verdețurile proaspete, care sunt minunate. Ca să nu mai spun că este și post și un pic de moderație este binevenită”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Ce ne obosește creierul. Când e cazul să apelăm la doctor

Renumitul neurochirurg a mai dezvăluit și care sunt factorii care obosesc creierul. „Sunt o serie de factori care obosesc creierul și de care tinerii noștri nu țin cont. Cum ar fi: tutunul, alcoolul, internetul, suprasolicitarea nervoasă (lucrul sub presiune, termenele-limită, graba de a face mai multe lucruri în același timp, agitația etc)”. De asemenea, doctorul Ciurea spune că alcoolul modifică metabolismul celulei nervoase și, evident, nu îi face bine! „Toate cele enumerate mai sus nu fac bine. Obosesc creierul. Și de la oboseală până la accident vascular cerebral nu este decât un pas! Câteva dintre semnele de care trebuie să ținem cont când sunt probleme: oboseala - senzația că nu ne mai putem ține pe picioare, senzație de nerecunoaștere a propriei mâini, dificultate în exprimare, tulburări de vedere... Vestea bună este că în primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc”. Vlad Ciurea încheie, ca de obicei, cu câteva sfaturi de bun-simț, aflate la îndemâna tuturor: „Putem preveni multe dintre probleme dacă avem grijă de noi. Sunt chestiuni simple și la îndemâna oricui: apă, oxigen, odihnă, mâncare ușoară, plimbări în natură, discuții plăcute, muzică, zâmbet”. 

Consumul de cafea seara duce la suprasolicitarea creierului. Risc de Alzheimer

Interzis la cafea după ora 17.00!

Profesorul și medicul neurochirurg Vlad Ciurea susține că mediul și suprasolicitarea creierului duc la nevroza de suprasolicitare numită și oboseala creierului. Și de aici pleacă alte probleme care pot afecta întregul organism.

„Vrem - sau ni se cer - prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să întindem timpul pentru performanțe de scurtă durată. Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului. Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri”, spune Vlad Ciurea, care trage un semnal de alarmă asupra obiceiului de a bea cafea după o anumită oră. „Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”.

Atenție la temperatura la care beți ceaiul și cafeaua! 

Una din două persoane va dezvolta un anumit tip de cancer în timpul vieții, spun cercetătorii. Iar temperatura la care oamenii obișnuiesc să își bea cafeaua sau ceaiul poate favoriza apariția bolii. Anumite băuturi au fost asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului.

Un nou studiu a demonstrat că nu doar băutura în sine poate declanșa boala, ci și temperatura la care este băută. Potrivit constatărilor, consumul a mai puțin de 700 de mililitri de ceai la temperatură mai mare de 60 de grade Celsius aproape a dublat riscul de cancer esofagian. Studiul, care a fost publicat în International Journal of Cancer, s-a bazat pe date de la peste 50.000 de persoane care au furnizat informații despre statutul lor socio-economic și alți factori despre care se crede că influențează riscul de cancer. 

Creștere cu 90% a riscului de îmbolnăvire

 „Multor oameni le place să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde”, a spus Farhard Islami de la Societatea Americană de Cancer. „Cu toate acestea, conform descoperirilor noastre, consumul băuturilor foarte fierbinți crește riscul de cancer esofagian, așa că cel mai bine este să aștepți până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”.  În comparație cu cei care au băut mai puțin de 700 ml de ceai pe zi la temperaturi sub 60 de grade Celsius, consumul de 700 ml sau mai mult pe zi la o temperatură de peste 60 de grade Celsius a fost asociat în mod constant cu o creștere cu aproximativ 90% a carcinomului esofagian cu celule scuamoase, notează cercetătorii, potrivit express.co.uk.

Cu ce putem stimula benefic creierul

Vlad Ciurea menționează cum se relaxează în fiecare zi:

- O melodie (mie, de exemplu, îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)

- O carte bună

- O discuție bună

- O emisiune bună - fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut

- Un răsărit de soare.

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!

×