x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alunele: doza ta de vitamina E

Alunele: doza ta de vitamina E

24 Ian 2006   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Alimentele bogate n vitamine E – germeni de grAu, soia, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, alune, nuci, oua, ficat, legume cu frunze verzi – ne sunt la ndemAna n orice anotimp, de aceea teoretic nu ar trebui sa existe carente.
„In conditiile unei diete dezechilibrate, carentele sunt foarte posibile. Vitamina E nu poate fi produsa de organismul uman. De aceea trebuie luata din alimente sau suplimente nutritive. Insa, de multe ori, n timpul procesarii alimentelor, ea este distrusa“, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Recomandari


In RomAnia, doza zilnica recomandata este de 20-30 mg. Persoanele care au o dieta hipocalorica, cele care consuma alcool, fumeaza, femeile nsarcinate sau cele care alapteaza, bolnavii cronici, persoanele stresate au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E. In asemenea cazuri, alimentele bogate n vitamina E nu mai sunt suficiente, fiind necesare suplimentele nutritive. Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt uleiul de floarea-soarelui (24 mg/100 g), uleiul de palmier (33 mg), uleiul de rapita (20 mg). De asemenea, sunt bogate n vitamina E alunele si migdalele (24-25 mg/100 g). Insa atentie! Pe lAnga vitamina E, alunele si migdalele au si foarte multe calorii, punAndu-ne n pericol silueta.

Tinerete


Vitamina E contribuie la dezvoltarea muschilor, previne coagularea sAngelui si aparitia trombozelor, mpiedica mbatrAnirea precoce. Si tot ea regleaza circulatia sangvina prin membrele inferioare si previne asa-numitul sindrom claudicatio intermitens (claudicatie intermitenta), caracterizat printr-o durere sau o slabiciune musculara ce survine n timpul mersului. Fiind un antioxidant puternic, vitamina E protejeaza organismul de atacurile radicalilor liberi, care sunt la originea aterosclerozei, trombozelor coronariene, hemoragiilor cerebrale, senilitatii, cataractei, cancerului. Rolul protector este mai pronuntat daca este asociata cu alti antioxidanti – vitaminele A, C, seleniul. „Studii recente au demonstrat ca suplimentele cu vitamina E si seleniu previn unele forme de cancer.

De asemenea, sunt recomandate persoanelor care fac radioterapie sau chimioterapie, preoperator sau postoperator, pentru ca reduc efectul distructiv al citostaticelor“, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentatie echilibrata