x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capcanele afumaturilor traditionale

0
13 Apr 2006 - 00:00
Pe vremea bunicilor, saramurarea si afumarea erau singurele metode de pastrare a alimentelor pentru mai mult timp. Alimentele care se pretau a fi tratate in acest mod erau legumele care se murau, fructele care se uscau sau se afumau, carnea si branzeturile care se puneau in saramura sau se afumau. Acum, gama produselor care pot fi conservate este mult mai mare, datorita folosirii unor metode performante – pasteurizarea, sterilizarea, concentrarea. Despre avantajele si dezavantajele acestor modalitati – mai vechi sau mai noi – de pastrare a alimentelor timp indelungat ne vorbeste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

MURATURILE

Chiar daca in prezent saramurarea si afumarea au trecut oarecum in plan secund, ele sunt inca frecvent folosite. Spre sfarsitul toamnei, muraturile nu lipsesc din camara nici unei gospodine. Fie ca sunt pusi in otet sau pur si simplu in apa cu sare, castravetii, gogosarii, varza sunt la mare cautare. Ce poate fi mai bun la o masa de sarbatoare decat o friptura cu o bucata de castravete sau gogosar murat? Muraturile favorizeaza digestia mai ales atunci cand am avut o masa bogata in alimente grele (carne, grasimi).

ATENTIE LA SARE!

Dezavantajul muraturilor este ca sunt foarte sarate. Si daca tinem cont ca nu avem voie sa consumam mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui sa ne gandim bine inainte de a da gata un castron cu muraturi in cateva minute. Acelasi lucru este valabil si pentru carnea sau branzeturile pastrate in saramura. Din cauza continutului ridicat de sare, hipertensivii trebuie sa se abtina de la consumul acestor produse.

SUBSTANTE CANCERIGENE

Nici afumarea nu are prea multe avantaje. "N-as recomanda afumarea, pentru ca fumul generat de lemn contine hidrocarburi aromatice periculoase – substante cancerigene. Din punctul de vedere al igienei alimentare, al unei hrane sanatoase, afumarea si sararea nu sunt recomandate. Exista chiar persoane care au intoleranta la produsele afumate. Persoanele cu afectiuni hepatice, biliare trebuie sa aiba o deosebita grija, pentru ca in dieta lor nu este permisa consumarea acestor produse", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

LAPTE CU MAI PUTIN CALCIU

Procedeele moderne de conservare presupun tratarea prin caldura a alimentelor (mezeluri, lapte). Pentru pasteurizare, temperatura acestora este ridicata si mentinuta la un nivel care sa distruga agentii patogeni din toata masa produsului. Mezelurile sau produsele din carne se fierb, iar temperatura este masurata in mijlocul produsului. Pentru a fi pasteurizat, laptele este mentinut 30 de minute la o temperatura de 72 de grade Celsius. Pasteurizarea are insa un dezavantaj major: distruge proprietatile nutritive ale laptelui, care se digera mai greu si contine mai putin calciu.

Bunicii nostri nici nu visau ca ar putea pastra laptele proaspat mai multe zile. Acum, prin sterilizare, acest lucru este posibil. Sterilizarea este cel mai modern procedeu de conservare a alimentelor, prin aceasta procedura laptele pastrandu-si proprietatile nutritive. Laptele este un mediu foarte bun de dezvoltare a microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, sterilizarea insa distruge toti agentii patogeni.

STERILIZAREA

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explica acest procedeu: "Sterilizarea presupune temperaturi mai ridicate de 100 de grade Celsius. Laptele pentru consum supus acestei proceduri este etichetat cu UHT – ultra high temperature. De la temperatura cu care vine laptele refrigerat (5 grade), in cateva secunde i se ridica temperatura la 130 de grade, este mentinut cateva secunde la aceasta temperatura si coborat din nou la 5 grade. Astfel, microorganismele existente in lapte sunt distruse, iar modificarile din punct de vedere nutritiv sunt foarte mici. Calciul si alte substante nutritive, distruse prin pasteurizarea clasica, se pastreaza si se asimileaza mai usor prin sterilizare".

Sfatul medicului

Pentru a fi siguri ca in dulceturi si compoturi nu se vor dezvolta agenti patogeni, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa folosim pasteurizarea repetata. Produsele sunt fierte pana la 80 de grade, apoi se lasa sa se raceasca si se pastreaza la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedura se repeta de trei ori, astfel incat bacteriile rezistente la caldura sa fie distruse. "Pe langa fierbere, continutul ridicat de zahar al dulceturilor sau gemurilor este garantia ca produsele vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sanatate nu se vor dezvolta. Atentie insa, caci prin continutul de zahar, aceste produse sunt hipercalorice, punandu-ne in pericol silueta", ne atrage atentia profesor doctor Mencinicopschi.

CONGELAREA. Vreti legume si fructe proaspete si in timpul iernii? Atunci congelati-le! O parte dintre vitamine si enzime ramane activa in fructele si legumele congelate. Legumele – morcovii, telina, fasolea verde – sunt mai rezistente decat fructele, au mai multa substanta uscata si mai putina apa, de aceea isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive prin congelare, explica profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Fructele care contin multa apa au o structura mai putin omogena si sunt mai moi dupa decongelare.

ATENTIE! Pastrarea lantului de frig este foarte importanta in cazul produselor congelate din comert (mixturi de legume, peste congelat, carne sau inghetata). Daca la un moment dat, temperatura nu mai este mentinuta la minus 18 grade Celsius, produsul congelat devine periculos, isi pierde proprietatile nutritive, in el incep sa se dezvolte microorganisme care pot favoriza aparitia toxiinfectiilor alimentare. Din pacate, consumatorul nu are cum sa verifice daca lantul de frig a fost pastrat.

SUCURI. Sterilizarea este utilizata si in cazul sucurilor de fructe sau legume din comert. Dezavantajul acestora este ca pot contine conservanti artificiali si doze mari de vitamina C artificiala. Temperaturile ridicate distrug vitamina C naturala, de aceea se adauga vitamina C artificiala. Sucurile de fructe si legume pot fi conservate si prin concentrare-fierbere pana capata consistenta unei paste.
Citeşte mai multe despre:   grade,   temperatura,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de