x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carne înlocuită cu slănină, piei, jumări şi aditivi

Carne înlocuită cu slănină, piei, jumări şi aditivi

03 Oct 2008   •   00:00
Carne înlocuită cu slănină, piei, jumări şi aditivi

Conserva de carne presată de porc Agria are în compoziţie o mulţime de ingrediente, dar din păcate lipseşte carnea de porc. Este un produs pe care dacă îl consumăm o facem doar ca să mestecăm ceva, pentru că organismul nostru nu beneficiază de nici un nutrient.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Conserva de carne presată de porc Agria are în compoziţie o mulţime de ingrediente, dar din păcate lipseşte carnea de porc. Este un produs pe care dacă îl consumăm o facem doar ca să mestecăm ceva, pentru că organismul nostru nu beneficiază de nici un nutrient.
Din amestecul de şorici de porc, piele de pasăre, slănină, jumări, tendoane, oase de pasăre şi de porc a rezultat carnea dezosată mecanic. Aceasta nu are nici o valoare biologică şi din cauza calităţii microbiologice scăzute este interzis transportul ei în alte unităţi decât cea în care se prepară şi decongelarea şi congelarea. În UE, reglementarea MDM-ului interzice congelarea şi transportarea acestuia de la locul de producţie şi de asemenea se limitează cantitatea care poate fi folosită într-un produs. De exemplu, în Germania nu se poate folosi mai mult de 3% MDM într-un produs.
Carnea dezosată mecanic poate aduce şi un aport sporit de fosfor, în contextul în care printre ingrediente se află şi o cantitate mare de difosfaţi. Din această cauză este împiedicată fixarea calciului în oase, iar produsul nu este recomandat persoanelor suferinde de osteoporoză, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, în compoziţie intră şi foarte mult sodiu, ceea ce accentuează efectele negative ale fosforului. Aditivii alimentari folosiţi pentru stabilizarea compoziţiei provoacă disfuncţii ale tractusului digestiv, motiv pentru care persoanele care suferă de ulcere şi gastrite trebuie să evite consumul "cărnii" presate. Conservantul, nitrit de sodiu, E250 are potenţial cancerigen.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, rezultă că produsul are şi o valoare energetică foarte ridicată, de care supraponderalii şi obezii trebuie să ţină cont. Specialistul ne spune că mai sunt şi alte categorii de persoane care trebuie să evite produsul: copiii, adolescenţii, tinerii, femeile însărcinate şi care alăptează, bătrânii, cardiovascularii, cerebrovascularii, cei cu afecţiuni hepatorenale, cei cu boli dermatologice inclusiv celulită, persoanele cu gută, cu artrite reumatoide, cu diabet, cu cancer, cei cu afecţiuni  stomatologice, pulmonare şi cei cu sindrom metabolic.


Ingrediente: apă, (slănină, şoric porc, carne separată mecanic de porc – n.r. MDM, plamina de porc, jumări) 50%, făină de grâu, carne separată mecanic de pasăre – n.r. MDM, amidon de porumb, condimente: (proteină din soia, sare, emulgatoare: difosfat – E450, aromă, stabilizatori: gumă guar – E412, gumă caruba – E410, gumă xanthan – E415, antioxidant: ascorbat de sodiu – E301), grăsime de pasăre, amestec de saramură cu nitrit (conservant nitrit de sodiu – E250), concentrat de proteină soia, amidon de cartof modificat – E1420. Conţine carne separată mecanic de porc şi carne separată mecanic de pui.

×
Subiecte în articol: bun de consum carne porc