x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Castraveţii şi dovleceii

Castraveţii şi dovleceii

de Georgeta Licsandru    |    29 Iul 2008   •   00:00

Vara, cele mai multe femei încearcă o cură de slăbire. Din dorinţa de a fi atrăgătoare sînt într-o continuă căutare a alimentelor cu cele mai puţine calorii. Printre aceste alimente se numără castraveţii şi dovleceii. 100 g castraveţi au doar 14 calorii, aceeaşi cantitate de dovlecei – 18 calorii.

Vara, cele mai multe femei încearcă o cură de slăbire. Din dorinţa de a fi atrăgătoare sînt într-o continuă căutare a alimentelor cu cele mai puţine calorii. Printre aceste alimente se numără castraveţii şi dovleceii. 100 g castraveţi au doar 14 calorii, aceeaşi cantitate de dovlecei – 18 calorii. Gîndiţi-vă că un kilogram de castraveţi are doar 140 de calorii, mai puţine decît 100 g pîine: 250-300 de calorii. Nu o să mîncăm niciodată un kilogram de castraveţi la aceeaşi masă, însă nici nu ne dăm seama cînd am mîncat două-trei felii de pîine şi depăşim cu mult 100 g. De multe ori, parcă foamea ne chinuieşte mai mult atunci cînd hotărîm să renunţăm la pîine sau la dulciuri. În asemenea situaţii, o supă cu dovlecei la prînz şi o salată cu castraveţi seara dau senzaţia de saţietate rapid. În acelaşi timp, aceste legume ne potolesc setea, datorită conţinutului ridicat de apă: castraveţii – 95%-96%, dovleceii – 89%. Astfel, detoxifierea organismului şi scăderea în greutate pot fi obţinute fără un regim dur.

 

Recomandări

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia totuşi că "nu trebuie să cădem dintr-o extremă în alta. E bine să mîncăm cît mai multe legume, dar dieta să nu se bazeze exclusiv pe acestea, pentru că nu ne putem asigura necesarul caloric zilnic. Sînt bogate în vitamine, minerale, dar nu conţin proteine sau grăsimi. Dacă vrem o dietă echilibrată şi să ne păstrăm silueta, alături de legume trebuie să se găsească grăsimi şi proteine de bună calitate".

 

Vitamine

Într-o cură de slăbire este foarte important aportul de vitamine şi minerale. Prima consecinţă a unui regim dezechilibrat este îmbătrînirea precoce a pielii. Dar o dietă bogată în legume poate preveni asemenea probleme. Acest lucru se datorează vitaminelor şi mineralelor, care distrug radicalii liberi vinovaţi de îmbătrînire. Tocmai de aceea castraveţii şi dovleceii nu ar trebui să lipsească din farfuria noastră. Ei conţin vitamine din complexul B, vitamina C şi minerale – calciu, magneziu, fier.

Aceste legume sînt indicate nu doar în curele de slăbire, dar şi pentru stimularea sistemului cardiovascular, a celui nervos, pentru combaterea hiperacidităţii. Datorită apei, castraveţii au proprietăţi diuretice puternice, stimulînd activitatea inimii şi a rinichilor. În acelaşi timp, datorită sărurilor minerale, castraveţii au acţiune alcalinizantă, reducînd hiperaciditatea provocată de consumul excesiv de carne, mezeluri sau dulciuri.

 

Potasiu, fibre

100 g castraveţi conţin 200 mg potasiu, aceeaşi cantitate de dovlecei – 214 mg. De ce potasiu?  Pentru că stimulează funcţionarea sistemului cardiovascular şi a celui nervos. În ajutorul sistemului nervos vine şi magneziul din aceste legume: 12 mg/100 g castraveţi şi 13 mg/100 g dovlecei. "Necesarul de potasiu şi magneziu este destul de greu de realizat în condiţiile unei alimentaţii bogate în proteine şi grăsimi de origine animală, de aceea ar trebui să profităm de sezonul legumelor", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aceste două legume pot fi consumate şi de diabetici, deoarece au un conţinut redus de glucide. În 100 g dovlecei se găsesc 3,2 g glucide, în aceeaşi cantitate de castraveţi – 2,5 g.

De asemenea, dovleceii şi castraveţii conţin în jur de 2,5 g fibre alimentare/100 g. Acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipaţia. Fibrele scad colesterolul, reducînd riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Cea mai mare cantitate de fibre este concentrată în coajă, de aceea ar fi bine să mîncăm castraveţii cu coajă. În coajă se găseşte şi o mare parte din vitaminele C şi B, din enzime. Din cauza cojii însă, castraveţii pot fi greu de digerat pentru persoanele care au probleme cu bila sau pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil. Coaja poate să provoace de asemenea balonări pe fondul unei colite de fermentaţie.

 
ACID FOLIC. În miezul, dar mai ales în coaja dovleceilor se găseşte o cantitate apreciabilă de acid folic sau vitamina B9. Acidul folic previne hipertensiunea arterială, datorită efectului său de relaxare a vaselor sangvine. S-a demonstrat, de asemenea, că acidul folic reduce riscul tulburărilor sistemului nervos. Astfel persoanele care au un aport insuficient de acid folic sunt predispuse la depresii. 300 g dovlecei asigură necesarul zilnic de acid folic.

 
CONSERVARE. Castraveţii muraţi sînt garnitura preferată de multe persoane pentru friptură. Potrivit prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, castraveţii muraţi uşurează digestia, mai ales dacă am avut o masă bogată în alimente grele (carne, grăsimi). Dezavantajul murăturilor este că sînt foarte sărate. Dacă ţinem cont că nu avem voie să consumăm mai mult de 2,4 g sare pe zi, atunci ar trebui să ne gîndim bine înainte de a da gata un castron cu castraveţi muraţi. Din păcate, prin murare, castraveţi pierd toate vitaminele.


DIETA COPIILOR. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem dovleceii tineri. Aceştia se digeră foarte uşor, de aceea pot fi introduşi şi în dieta copiilor, a persoanelor aflate în convalescenţă sau a celor care au probleme cu sistemul digestiv. Dovleceii pot fi copţi, pot fi adăugaţi în diferite mîncăruri (ghiveci, supă, budincă).

























×