x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Condimente bune pentru diabetici

0
Autor: Oana Antonescu 13 Aug 2008 - 00:00
Condimente bune pentru diabetici

BENEFICII ● Mirodeniile sînt bogate în antioxidanţi care scad glicemia
Cele mai cunoscute şi întrebuinţate condimente şi plante aromatice, precum pătrunjelul, scorţişoara sau busuiocul, scad glicemia şi previn bolile cardiovasculare, susţin cercetătorii americani.



BENEFICII ● Mirodeniile sînt bogate în antioxidanţi care scad glicemia
Cele mai cunoscute şi întrebuinţate condimente şi plante aromatice, precum pătrunjelul, scorţişoara sau busuiocul, scad glicemia şi previn bolile cardiovasculare, susţin cercetătorii americani.

Specialiştii Universităţii Georgia, din SUA, au analizat 24 dintre cele mai utilizate mirodenii în bucătăriile lumii, printre care s-au numărat menta, pătrunjelul, oregano, busuiocul, scorţişoara, cimbrul, rozmarinul, mărarul, tarhonul, sovîrvul, arpagicul, cuişoarele. Toate aceste condimente şi plante aromatice sînt surse bogate în polifenoli, un tip de antioxidanţi cu efect antiinflamator, potrivit unui articol publicat de sciencedaily.com. Nutriţioniştii americani ne sfătuiesc să înlocuim sarea şi piperul cu aceste condimente care conţin o cantitate foarte mare de antioxidanţi şi care au numeroase efecte benefice.

PROCES. Specialiştii au explicat că atunci cînd nivelul glucozei din sînge este ridicat se produce un fenomen numit glicare, prin care zahărul din sînge se ataşează de proteine. În urma acestui proces apar produşi finali de glicare avansată (AGE), periculoşi pentru sănătate, fiindcă provoacă inflamarea ţesuturilor şi accelerează îmbătrînirea organismului. Polifenolii din condimente inhibă formarea acestor compuşi. Prin consumul de condimente bogate în polifenoli nivelul glucozei sangvine scade şi sînt prevenite astfel inflamarea ţesuturilor şi apariţia unor boli asociate diabetului sau îmbătrînirii, precum cele cardiovasculare, explică specialiştii. "Glicemia ridicată agravează ateroscleroza, care stă la baza apariţiei majorităţii bolilor cardiovasculare", atrage atenţia profesorul James Hargrove, nutriţionist în cadrul Universităţii Georgia şi coautor al studiului. "Mirodeniile sînt o modalitate sigură şi foarte puţin costisitoare de a ne asigura o dietă bogată în antioxidanţi. Adăugînd condimente preparatelor culinare, nu doar că le vom face mai gustoase, dar le putem dubla sau chiar tripla aportul nutriţional şi aceasta fără a creşte conţinutul caloric al meselor. Multe dintre aceste condimente sînt comercializate în prezent ca suplimente alimentare, datorită numeroaselor efecte benefice identificate de-a lungul timpului", mai spune profesorul James Hargrove.

CONCENTRAŢII . Mirodeniile sub formă de seminţe, boabe, rădăcini sau scoarţă conţin o cantitate mai mare de polifenoli decît condimentele obţinute din frunzele plantelor aromatice. Din prima categorie, cele mai bogate în antioxidanţi sînt cuişoarele şi scorţişoara, care conţin 30%, respectiv 18% polifenoli din greutatea condimentului uscat. Dintre mirodeniile obţinute din frunze de plante, o cantitate mare de polifenoli se găseşte în oregano şi în salvie (8%, respectiv 6% din planta uscată), dar şi în sovîrv, tarhon, rozmarin şi mentă. Piperul negru are cel mai scăzut conţinut de polifenoli din toate cele 24 de condimente analizate de cercetători. Mirodeniile conţin mai multe tipuri de polifenoli şi au modalităţi diferite de acţiune, aşa încît specialiştii recomandă consumul mai multor tipuri de condimente pe parcursul unei zile pentru ca beneficiile să fie maxime.
Citeşte mai multe despre:   polifenoli,   alimentaţie sănătoasă,   condimente

 



Mai multe titluri din categorie

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii
Una dintre soluțiile pentru combaterea criminalității online împotriva copiilor este un sistem de decriptare a materialelor abuzive. Această soluție este cuprinsă în proiectul „Din grijă pentru copii”, pe...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an
Este posibil ca până la sfârșitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, spune...

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu...

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?
Îți place ceaiul? Visezi să slăbesti câteva kilograme? Descopera din acest articol care sunt cele mai bune plante si ceaiuri pentru a slăbi eficient! Ceaiul este o băutură indragita de multe persoane, ce...

Noi descoperiri în privința defictului de fier

Noi descoperiri în privința defictului de fier
O echipă de cercetători chinezi au găsit factorii care ajută la distribuirea fierului în plante și vrea să aplice această descoperire pentru a găsi soluția la deficitul de fier la oameni, scrie agenția...

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri
Aerul respirat în birouri de către angajați le afectează capacitățile cognitive, având un impact negativ asupra puterii de concentrare, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea...

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani
Autoritățile române se grăbesc pentru campania de vaccinare în școli, fără să existe studii suficiente asupra efectelor tratamentului asupra acestei categorii de vârstă și în pofida faptului că...

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate, arată un studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate italian. Cel mai recent raport al Institutului Superior...
Serviciul de email marketing furnizat de