BENEFICII ● Mirodeniile sînt bogate în antioxidanţi care scad glicemia
Cele mai cunoscute şi întrebuinţate condimente şi plante aromatice,
precum pătrunjelul, scorţişoara sau busuiocul, scad glicemia şi previn
bolile cardiovasculare, susţin cercetătorii americani.
BENEFICII ● Mirodeniile sînt bogate în antioxidanţi care scad glicemia
Cele mai cunoscute şi întrebuinţate condimente şi plante aromatice, precum pătrunjelul, scorţişoara sau busuiocul, scad glicemia şi previn bolile cardiovasculare, susţin cercetătorii americani.
Specialiştii Universităţii Georgia, din SUA, au analizat 24 dintre cele mai utilizate mirodenii în bucătăriile lumii, printre care s-au numărat menta, pătrunjelul, oregano, busuiocul, scorţişoara, cimbrul, rozmarinul, mărarul, tarhonul, sovîrvul, arpagicul, cuişoarele. Toate aceste condimente şi plante aromatice sînt surse bogate în polifenoli, un tip de antioxidanţi cu efect antiinflamator, potrivit unui articol publicat de sciencedaily.com. Nutriţioniştii americani ne sfătuiesc să înlocuim sarea şi piperul cu aceste condimente care conţin o cantitate foarte mare de antioxidanţi şi care au numeroase efecte benefice.
PROCES. Specialiştii au explicat că atunci cînd nivelul glucozei din sînge este ridicat se produce un fenomen numit glicare, prin care zahărul din sînge se ataşează de proteine. În urma acestui proces apar produşi finali de glicare avansată (AGE), periculoşi pentru sănătate, fiindcă provoacă inflamarea ţesuturilor şi accelerează îmbătrînirea organismului. Polifenolii din condimente inhibă formarea acestor compuşi. Prin consumul de condimente bogate în polifenoli nivelul glucozei sangvine scade şi sînt prevenite astfel inflamarea ţesuturilor şi apariţia unor boli asociate diabetului sau îmbătrînirii, precum cele cardiovasculare, explică specialiştii. "Glicemia ridicată agravează ateroscleroza, care stă la baza apariţiei majorităţii bolilor cardiovasculare", atrage atenţia profesorul James Hargrove, nutriţionist în cadrul Universităţii Georgia şi coautor al studiului. "Mirodeniile sînt o modalitate sigură şi foarte puţin costisitoare de a ne asigura o dietă bogată în antioxidanţi. Adăugînd condimente preparatelor culinare, nu doar că le vom face mai gustoase, dar le putem dubla sau chiar tripla aportul nutriţional şi aceasta fără a creşte conţinutul caloric al meselor. Multe dintre aceste condimente sînt comercializate în prezent ca suplimente alimentare, datorită numeroaselor efecte benefice identificate de-a lungul timpului", mai spune profesorul James Hargrove.
CONCENTRAŢII . Mirodeniile sub formă de seminţe, boabe, rădăcini sau scoarţă conţin o cantitate mai mare de polifenoli decît condimentele obţinute din frunzele plantelor aromatice. Din prima categorie, cele mai bogate în antioxidanţi sînt cuişoarele şi scorţişoara, care conţin 30%, respectiv 18% polifenoli din greutatea condimentului uscat. Dintre mirodeniile obţinute din frunze de plante, o cantitate mare de polifenoli se găseşte în oregano şi în salvie (8%, respectiv 6% din planta uscată), dar şi în sovîrv, tarhon, rozmarin şi mentă. Piperul negru are cel mai scăzut conţinut de polifenoli din toate cele 24 de condimente analizate de cercetători. Mirodeniile conţin mai multe tipuri de polifenoli şi au modalităţi diferite de acţiune, aşa încît specialiştii recomandă consumul mai multor tipuri de condimente pe parcursul unei zile pentru ca beneficiile să fie maxime.
Citește pe Antena3.ro