x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DEZBATERI/Un E mai puţin din 2009

DEZBATERI/Un E mai puţin din 2009

de Cristina Andreea Calin    |    29 Noi 2008   •   00:00
DEZBATERI/Un E mai puţin din 2009

Colorantul roşu Allura E129 poate fi interzis începând de anul viitor. Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia în ianuarie, iar apoi va lua o decizie finală.

În mai 2007, un grup de cercetători britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat că şase dintre coloranţi alimentari folosiţi foarte des provoacă probleme de comportament foarte grav în rândul copiilor. Roşu Allura E129, tartrazină E102, galben de chinolină E104, carmoizină E122, Roşu Ponceau 4R E124 şi Galben Portocaliu E110 au fost incriminaţi de apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). În urma acestui studiu, EFSA a luat hotărârea de a întruni Consiliul pentru Aditivi Alimentari, în scopul de a le cere oamenilor de ştiinţă o părere cu privire la interzicerea definitivă a colorantului chimic azoic Roşu Allura E129.

Ceilalţi cinci aditivi nu intră deocamdată în discuţie, pentru ca ei urmând a fi supuşi revizuirii şi ceilalţi, tot cu scopul de a fi total interzişi pe tot cuprinsul Uniunii Europene, spre finalul lui 2009. Acelaşi proces a suferit şi roşu 2G care a fost interzis din cauza potenţialului cancerigen în 2008.

DEJA INTERZIŞI
Până ca EFSA să ia o decizie definitivă, multe state au hotărât să îi oblige pe producătorii de alimente să nu mai folosească aceşti şase aditivi. În Marea Britanie, începând cu ianuarie 2009, renunţarea va fi voluntară, iar cei care nu vor vrea să facă acest pas, vor fi obligaţi să scrie pe etichetă atenţionări. Astfel, decât să apară scris pe produsul lor că provoacă alergii, ADHD sau astm, preferă să nu mai folosească aditivii incriminaţi. De asemenea, E102 este interzis în Norvegia şi Austria, E104 în Australia, Japonia, Norvegia, SUA, E110 în Norvegia şi Finlanda, E122 Japonia, Norvegia, Suedia şi SUA, iar E124 Norvegia şi SUA. Roşu Allura nu mai poate fi folosit în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria şi Norvegia. Autorităţile din aceste state şi-au dat seama de mult timp de efectele nocive ale coloranţilor şi nu au mai aşteptat ca autorităţile europene să mai aibă grijă de cetăţenii lor.

EFECTE ADVERSE
Motivele pentru care Roşu Allura a fost interzis în atâtea ţări nu sunt limitate doar la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Până acum nu s-au făcut suficiente studii cu privire la toate efectele nocive pe care le are asupra organismului uman, însă le-a fost suficient faptul că duce la apariţia mai multor tipuri de cancer. Unul dintre produşii săi de degradare poate duce la apariţia cancerului sângelui când este prezent în concentraţii ridicate. Alte efecte adverse demonstrate se referă la alergii, astm şi diverse afecţiuni dermatologice, mai ales în cazul persoanelor cu sensibilitate la aspirină. Unor consumatori le pot cauza şi greutate la respiraţie sau şoc anafilactic. În statele unde mai au voie, producătorii folosesc E129 pentru colorarea sucurilor, dulciurilor de orice fel, a condimentelor, a produselor din carne, dar şi a medicamentelor şi a cosmeticelor. Doza zilnică admisă, stabilită de JEFCA, forul mondial care reglementează folosirea aditivilor alimentari, pentru Roşu Allura este de 7 mg/kg corp. Această doză nu a mai fost reglementată din 1981, pentru că nu s-a considerat că este necesar să se micşoreze, deşi nenumăraţi oameni de ştiinţă au atras atenţia cu privire la afectele necive ale colorantului.

 

Ceilalţi cinci periculoşi

Tartrazina are cele mai multe efecte adverse dintre coloranţii incriminaţi de studiul Soumphton şi este folosită în cele mai multe produse. Simptomele se traduc prin astm, rinită, urticarie, ADHD, tumori tiroidiene, aletrarea percepţia şi comportamentul, stări de confuzie, inhibarea metabolismului zincului şi interferenţa cu enzimele digestive. Galbenul de chinolină duce la apariţia alergiilor, astmului, dermatitelor şi a sindromului ADHD. La fel de periculos este şi E110 care este incriminat pentru congestie nazală, alergii, astm, bronhoconstricţie, disfruncţii ale percepţiei gustului, spasme vasculare, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. E122 şi E124 sunt cancerigene şi provoacă sindromul ADHD.

×
Subiecte în articol: bun de consum roşu roşu allura