x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

DEZBATERI/Un E mai puţin din 2009

0
Autor: Cristina Andreea Calin 29 Noi 2008 - 00:00
DEZBATERI/Un E mai puţin din 2009

Colorantul roşu Allura E129 poate fi interzis începând de anul viitor. Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) va revizui repoartele despre toxicitatea acestuia în ianuarie, iar apoi va lua o decizie finală.

În mai 2007, un grup de cercetători britanici de la Universitatea din Soumphton a demonstrat că şase dintre coloranţi alimentari folosiţi foarte des provoacă probleme de comportament foarte grav în rândul copiilor. Roşu Allura E129, tartrazină E102, galben de chinolină E104, carmoizină E122, Roşu Ponceau 4R E124 şi Galben Portocaliu E110 au fost incriminaţi de apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). În urma acestui studiu, EFSA a luat hotărârea de a întruni Consiliul pentru Aditivi Alimentari, în scopul de a le cere oamenilor de ştiinţă o părere cu privire la interzicerea definitivă a colorantului chimic azoic Roşu Allura E129.

Ceilalţi cinci aditivi nu intră deocamdată în discuţie, pentru ca ei urmând a fi supuşi revizuirii şi ceilalţi, tot cu scopul de a fi total interzişi pe tot cuprinsul Uniunii Europene, spre finalul lui 2009. Acelaşi proces a suferit şi roşu 2G care a fost interzis din cauza potenţialului cancerigen în 2008.

DEJA INTERZIŞI
Până ca EFSA să ia o decizie definitivă, multe state au hotărât să îi oblige pe producătorii de alimente să nu mai folosească aceşti şase aditivi. În Marea Britanie, începând cu ianuarie 2009, renunţarea va fi voluntară, iar cei care nu vor vrea să facă acest pas, vor fi obligaţi să scrie pe etichetă atenţionări. Astfel, decât să apară scris pe produsul lor că provoacă alergii, ADHD sau astm, preferă să nu mai folosească aditivii incriminaţi. De asemenea, E102 este interzis în Norvegia şi Austria, E104 în Australia, Japonia, Norvegia, SUA, E110 în Norvegia şi Finlanda, E122 Japonia, Norvegia, Suedia şi SUA, iar E124 Norvegia şi SUA. Roşu Allura nu mai poate fi folosit în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria şi Norvegia. Autorităţile din aceste state şi-au dat seama de mult timp de efectele nocive ale coloranţilor şi nu au mai aşteptat ca autorităţile europene să mai aibă grijă de cetăţenii lor.

EFECTE ADVERSE
Motivele pentru care Roşu Allura a fost interzis în atâtea ţări nu sunt limitate doar la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Până acum nu s-au făcut suficiente studii cu privire la toate efectele nocive pe care le are asupra organismului uman, însă le-a fost suficient faptul că duce la apariţia mai multor tipuri de cancer. Unul dintre produşii săi de degradare poate duce la apariţia cancerului sângelui când este prezent în concentraţii ridicate. Alte efecte adverse demonstrate se referă la alergii, astm şi diverse afecţiuni dermatologice, mai ales în cazul persoanelor cu sensibilitate la aspirină. Unor consumatori le pot cauza şi greutate la respiraţie sau şoc anafilactic. În statele unde mai au voie, producătorii folosesc E129 pentru colorarea sucurilor, dulciurilor de orice fel, a condimentelor, a produselor din carne, dar şi a medicamentelor şi a cosmeticelor. Doza zilnică admisă, stabilită de JEFCA, forul mondial care reglementează folosirea aditivilor alimentari, pentru Roşu Allura este de 7 mg/kg corp. Această doză nu a mai fost reglementată din 1981, pentru că nu s-a considerat că este necesar să se micşoreze, deşi nenumăraţi oameni de ştiinţă au atras atenţia cu privire la afectele necive ale colorantului.

 

Ceilalţi cinci periculoşi

Tartrazina are cele mai multe efecte adverse dintre coloranţii incriminaţi de studiul Soumphton şi este folosită în cele mai multe produse. Simptomele se traduc prin astm, rinită, urticarie, ADHD, tumori tiroidiene, aletrarea percepţia şi comportamentul, stări de confuzie, inhibarea metabolismului zincului şi interferenţa cu enzimele digestive. Galbenul de chinolină duce la apariţia alergiilor, astmului, dermatitelor şi a sindromului ADHD. La fel de periculos este şi E110 care este incriminat pentru congestie nazală, alergii, astm, bronhoconstricţie, disfruncţii ale percepţiei gustului, spasme vasculare, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. E122 şi E124 sunt cancerigene şi provoacă sindromul ADHD.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   roşu,   roşu allura

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...
Serviciul de email marketing furnizat de