x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

E-uri rele si in salamul vegetal

0
29 Noi 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Aproximativ 15%-20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine vegetala si animala. In Postul Craciunului, acest aport este asigurat numai din proteine vegetale (soia, fasole, mazare, linte). Nu este nici o problema daca proteina de origine animala este inlocuita in totalitate cu cea de origine vegetala, insa numai pentru aceasta perioada, ne atrag atentia nutritionistii.

O sursa de proteine valoroase sunt mezelurile vegetale. Pe piata romaneasca se gasesc numeroase sortimente de pateu, salam, parizer, carnati sau crenvursti vegetali. "In fabricarea acestor mezeluri, cea mai utilizata proteina vegetala este cea din soia. Aceasta este supusa unui proces tehnologic sofisticat, care face sa i se adauge pe langa valoarea nutritiva ridicata si caracteristicile de masticatie asemanatoare carnii. In acest proces, boabele de soia sunt macinate, sunt extrase grasimea si zaharurile flatulente si, in produsul final, concentratia proteinei ajunge la 90%. In fabricarea mezelurilor vegetale pot fi folosite si alte surse de proteine – faina de fasole, faina de mazare, nautul –, care au valoare nutritiva ridicata, insa nu asigura o textura suficient de buna a produsului", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Beneficii


Produsele care contin proteina din soia scad nivelul colesterolului din sange, micsorand incidenta afectiunilor cardiovasculare, a osteoporozei si protejeaza densitatea osoasa. De asemenea, atenueaza simptomele pre- si postmenopauzale. Datorita continutului de fibre alimentare, soia are un rol protector in dezvoltarea diabetului non-insulino-dependent. Mezelurile vegetale sunt recomandate si persoanelor obeze – nu numai in post – pentru ca dau senzatia de satietate mai repede decat alte alimente si pentru mai mult timp. Studiile epidemiologice au demonstrat ca enzimele (izoflavonele) si antioxidantii din soia sunt agenti de chemopreventie a cancerelor de prostata, de san, endometriale, de colon.

Pericolul aditivilor


"Ne putem intreba daca sunt sau nu sunt sanatoase mezelurile vegetale? Depinde de cine le proceseaza, cum le proceseaza si ce materii prime sunt folosite. Unele produse pot fi sanatoase, altele mai putin, iar altele pot fi chiar periculoase pentru sanatate. Produsele din soia pornesc de la prelucrarea bobului de soia. Daca nu sunt respectate anumite etape tehnologice, daca nu sunt eliminate ureaza, zaharurile flatulente, acestea pot fi chiar periculoase. Pe langa balonare, asemenea alimente pot afecta ficatul si rinichii", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Mezelurile vegetale nu contin numai soia, ci si fainuri proteice bogate in amidon, legume (ardei, masline, ciuperci). Binecunoscutele E-uri (aditivi) – condimente, conservanti, coloranti artificiali, glutamati – sunt prezente si in mezelurile vegetale. Ca si in cazul produselor din carne, colorantii de sinteza, aromele artificiale creeaza probleme persoanelor care sufera de alergii sau intoleranta alimentara. Nutritionistii avertizeaza ca, odata ajunsi in organism, stimulatorii de aroma se transforma in niste substante periculoase pentru creier – excitoxinele.
Citeşte mai multe despre:   soia,   vegetale,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...
Serviciul de email marketing furnizat de