x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E-uri rele si in salamul vegetal

E-uri rele si in salamul vegetal

29 Noi 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Aproximativ 15%-20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine vegetala si animala. In Postul Craciunului, acest aport este asigurat numai din proteine vegetale (soia, fasole, mazare, linte). Nu este nici o problema daca proteina de origine animala este inlocuita in totalitate cu cea de origine vegetala, insa numai pentru aceasta perioada, ne atrag atentia nutritionistii.

O sursa de proteine valoroase sunt mezelurile vegetale. Pe piata romaneasca se gasesc numeroase sortimente de pateu, salam, parizer, carnati sau crenvursti vegetali. "In fabricarea acestor mezeluri, cea mai utilizata proteina vegetala este cea din soia. Aceasta este supusa unui proces tehnologic sofisticat, care face sa i se adauge pe langa valoarea nutritiva ridicata si caracteristicile de masticatie asemanatoare carnii. In acest proces, boabele de soia sunt macinate, sunt extrase grasimea si zaharurile flatulente si, in produsul final, concentratia proteinei ajunge la 90%. In fabricarea mezelurilor vegetale pot fi folosite si alte surse de proteine – faina de fasole, faina de mazare, nautul –, care au valoare nutritiva ridicata, insa nu asigura o textura suficient de buna a produsului", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Beneficii


Produsele care contin proteina din soia scad nivelul colesterolului din sange, micsorand incidenta afectiunilor cardiovasculare, a osteoporozei si protejeaza densitatea osoasa. De asemenea, atenueaza simptomele pre- si postmenopauzale. Datorita continutului de fibre alimentare, soia are un rol protector in dezvoltarea diabetului non-insulino-dependent. Mezelurile vegetale sunt recomandate si persoanelor obeze – nu numai in post – pentru ca dau senzatia de satietate mai repede decat alte alimente si pentru mai mult timp. Studiile epidemiologice au demonstrat ca enzimele (izoflavonele) si antioxidantii din soia sunt agenti de chemopreventie a cancerelor de prostata, de san, endometriale, de colon.

Pericolul aditivilor


"Ne putem intreba daca sunt sau nu sunt sanatoase mezelurile vegetale? Depinde de cine le proceseaza, cum le proceseaza si ce materii prime sunt folosite. Unele produse pot fi sanatoase, altele mai putin, iar altele pot fi chiar periculoase pentru sanatate. Produsele din soia pornesc de la prelucrarea bobului de soia. Daca nu sunt respectate anumite etape tehnologice, daca nu sunt eliminate ureaza, zaharurile flatulente, acestea pot fi chiar periculoase. Pe langa balonare, asemenea alimente pot afecta ficatul si rinichii", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Mezelurile vegetale nu contin numai soia, ci si fainuri proteice bogate in amidon, legume (ardei, masline, ciuperci). Binecunoscutele E-uri (aditivi) – condimente, conservanti, coloranti artificiali, glutamati – sunt prezente si in mezelurile vegetale. Ca si in cazul produselor din carne, colorantii de sinteza, aromele artificiale creeaza probleme persoanelor care sufera de alergii sau intoleranta alimentara. Nutritionistii avertizeaza ca, odata ajunsi in organism, stimulatorii de aroma se transforma in niste substante periculoase pentru creier – excitoxinele.

×
Subiecte în articol: soia vegetale alimentatie echilibrata