După şapte săptămîni de post ne reîntoarcem la carne, lapte, ouă… “Mîncaţi din toate, dar cîte puţin, mai ales dacă aţi ţinut post!”
După şapte săptămîni de post ne reîntoarcem la carne, lapte,
ouă… “Mîncaţi din toate, dar cîte puţin, mai ales dacă aţi ţinut post!”
Aceasta este principala recomandare pe care ne-o face prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi pentru ziua de Paşti. Cumpătarea este principala regulă care
trebuie respectată la masa de sărbătoare, chiar dacă friptura de miel este
savuroasă, chiar dacă e greu să rezistăm cozonacului şi ouălor roşii.
Specialistul nostru ne atrage atenţia, de asemenea, că alimentele de “dulce” sînt
bogate în grăsimi ce se digeră mai greu. În acelaşi timp, friptura, pasca,
cozonacul conţin multe calorii. Orice exces se va vedea peste cîteva zile, cînd
acul cîntarului o va lua razna.
Adaptare
Ieşirea din post, ca şi intrarea în post de altfel, necesită
un efort de adaptare din partea organismului nostru. Avem nevoie de cîteva zile
în care organismul să se obişnuiască din nou cu ouăle, carnea sau lactatele. De
aceea, nu trebuie să ne aruncăm dintr-o dată asupra tuturor bunătăţilor care
fac deliciul mesei de Paşti. “De multe ori, o pancreatită acută se poate declanşa
în urma unui prînz copios. Friptura, maionezele, cozonacul, produsele de
patiserie sînt foarte săţioase, însă din cauza grăsimilor conţinute pot provoca
indigestii, colici biliare. Tendinţa ca în ziua de Paşti să mîncăm mai picant şi
mai gras decît de obicei poate provoca tulburări la nivelul ficatului şi al
vezicii biliare”, ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne
recomandă repartizarea alimentelor în cinci-şase mese. Dacă ne aşezăm la masă şi
mîncăm şi pască, şi drob, şi stufat, şi prăjituri, sigur vom avea probleme cu
digestia. Mai mult, va fi o masă cu multe calorii. În nici un caz nu avem voie
să mîncăm noaptea, imediat ce ne-am întors de la slujba de Înviere.
Atenţie la carnea de miel!
Ca să ne bucurăm cum se cuvine de sărbătoare trebuie să respectăm unele reguli şi în ceea ce priveşte alegerea şi pregătirea alimentelor tradiţionale la masa de Paşti. Astfel, ar fi bine să alegem carne provenită de la un miel între 10 şi 14 kilograme. Carnea mieilor mai mici de 10 kilograme este bogată în purine, substanţe toxice pentru organismul uman. “Din cauza purinelor, carnea de miel le poate provoca probleme persoanelor care suferă de gută sau calculi biliari. Dacă facem ciorbă de miel, carnea trebuie adăugată atunci cînd apa a dat în clocot. În acest fel sînt eliminate purinele. Friptura poate fi pregătită la cuptor, la grătar sau la ceaun. Dacă este preparată prin prăjire, şi nu prin înăbuşire, în friptură sînt generate substanţe periculoase ce suprasolicită pancreasul”, avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru a fi mai uşor de digerat, carnea de miel se pune pentru cîteva ore într-o soluţie de apă, oţet, condimente. Cea mai bună este carnea de miel slabă, care conţine 9-10 g grăsimi şi numai 160 de calorii la 100 g. Fiind greu de digerat, carnea de miel nu le este recomandată persoanelor cu probleme digestive şi copiilor mai mici de 10 ani. Dacă nu ne place carnea de miel, putem alege o friptură din piept de curcan (110 calorii/100 g), din piept de pui (117 calorii) sau de vită (134 calorii).
În calculul caloriilor de Paşti intră, de asemenea, ouăle roşii: oul de găină furnizează 147 de calorii/100 g, oul de raţă – 163 de calorii/100 g. Atenţie la deserturi, care conţin şi ele multe calorii: îngheţata – 260 de calorii/100 g, ciocolata – 531 de calorii/100 g.
DROBUL. Un produs
specific mesei de Paşti este drobul. El se pregăteşte preponderent din
organe. Acestea au un dezavantaj major: conţin cantităţi mai mari de purine şi
sînt mai greu de digerat decît carnea. Soluţia ca drobul să nu provoace tulburări
digestive este adăugarea unei cantităţi mai mari de verdeaţă.
OUĂLE. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra
vopselei folosite pentru ouă. Trebuie să alegem o vopsea care să conţină
pigmenţi alimentari. Vopselele textile sau tipografice pot pătrunde prin
porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării
unor toxiinfecţii alimentare.
PASCA. Cozonacul şi pasca specifică Sărbătorilor Pascale trebuie pregătite în casă. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm grăsimile vegetale hidrogenate (margarina). “Mai bine puneţi în cozonac untură de porc sau unt decît margarină. Puteţi cumpăra, de asemenea, cozonaci sau pască din comerţ. Acestea însă conţin şi unele
E-uri. Dacă vedeţi pe etichetă mai mult de trei E-uri pe
care nu le cunoaşteţi, mai bine nu cumpăraţi produsul respectiv”, este de părere
specialistul nostru.
CRUDITĂŢI. “Ca să ne bucurăm de sărbătoarea de Paşti cum se cuvine
trebuie să consumăm alături de mîncărurile grele şi fructe şi legume, care ajută
digestia. Înainte de masă este potrivită o salată de legume. Iar după o masă
copioasă aş recomanda un kiwi, un măr, cîteva feliuţe de ananas crud. Ananasul
conţine bromelaină, o enzimă care îmbunătăţeşte digestia şi contribuie la
arderea grăsimilor”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
BĂUTURILE. O băutură amară – ceai sau cafea – după masă are efect de stimulare a digestiei. Între mese putem să bem sucuri din fructe sau legume proaspete. Acestea previn indigestiile şi distrug microflora intestinală, care se acumulează atunci cînd mîncăm alimente grele. Pentru stimularea digestiei, înainte şi după masă este potrivită o băutură amăruie – campari, gin tonic, martini. Friptura de miel poate fi asociată cu un pahar cu vin roşu, dar nu mai mult.