x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Glucidele merg direct la inima

Glucidele merg direct la inima

23 Mar 2006   •   00:00

Glucidele lente – amidonul, fibrele alimentare solubile si insolubile – trebuie sa ocupe un loc prioritar in dieta zilnica. Ele se gasesc in fructe si legume, in cerealele integrale.
Cel mai important dintre glucidele lente este amidonul, care nu pune in libertate instantaneu glucoza sau energia, ci putin cate putin. In acest fel sunt evitate socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei. Fibrele alimentare au rolul de a absorbi si elimina toxinele din organism. In acelasi timp, ele intervin in asimilarea grasimilor, scazand in acest fel nivelul colesterolului in sange. De asemenea, elimina substantele cancerigene generate in intestinul gros sub influenta microflorei bacteriene patogene.

FIBRELE ALIMENTARE


Datorita acestor proprietati, glucidele lente joaca un rol important in scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, in prevenirea supraponderalitatii, obezitatii, diabetului. Nutritionistii ne avertizeaza insa ca nici glucidele lente, in special fibrele alimentare insolubile, nu trebuie consumate in cantitati foarte mari. "Fibrele alimentare pot irita colonul. Cei care au probleme digestive trebuie sa vada ce fel de fibre suporta – din tarate de grau, din legume si fructe proaspete, din fructe descojite, din compoturi sau alimente procesate. In nici un caz, ratia zilnica de fibre nu trebuie sa depaseasca 40 de grame. In cantitati mari, fibrele alimentare intervin in metabolismul lipidelor, impiedica asimilarea unor vitamine si a unor minerale, cum ar fi calciul, fierul", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Glucidele vor reprezenta aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic. Cele mai bune sunt glucidele lente, cu index glicemic scazut. "Avem nevoie si de glucide rapide, cum este zaharoza sau zaharul rafinat, insa in cantitati moderate. Pentru echilibrarea glicemiei sunt necesare fibrele alimentare continute de legumele si fructele proaspete", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Ca sursa de glucide, o persoana sanatoasa si cu o dieta echilibrata poate consuma aproximativ 100 g paine alba pe zi. Necesarul de energie al organismului trebuie completat din alte surse glucidice (fructe, legume, lapte, cereale integrale).

DIGESTIE. Glucidele au nevoie de o perioada de digerare intre doua pana la patru-cinci ore. Pentru a nu avea probleme cu digestia, specialistii ne sfatuiesc sa nu combinam proteinele (carnea) cu glucidele (salate de legume, fructe). In momentul in care le combinam cu proteinele, in loc sa fie asimilate, glucidele incep sa intre in fermentatie si apar balonarile.

RISCURI. "Cei care au un regim din care sunt excluse fructele, legumele, cerealele integrale, intr-un cuvant glucidele lente, se expun vrand-nevrand dezechilibrelor metabolice, bolilor cardiovasculare, chiar cancerului de colon. In asemenea cazuri, energia organismului provine in cea mai mare parte din arderea grasimilor, si nu a glucozei, cum se intampla in mod normal", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Alte efecte secundare ale dietelor fara glucide lente sunt constipatia, halena, durerile de cap si oboseala generala.

×