x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    05 Ian 2008   •   00:00
PRELUNGIRE. Ţăranii vor vinde şi in acest an lapte, brănză, peşte şi miere fără a fi inregistraţi la direcţiile sanitar-veterinare in oricare piaţă din ţară, perioada de derogare fiind prelungită pănă la 1 ianuarie 2009. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că termenul a fost decalat pentru centre de prelucrare a laptelui, ambarcaţiuni de pescuit, puncte de debarcare, magazine de desfacere peşte, centre de colectare a crustaceelor, de extracţie şi colectare miere şi alte produse apicole, stupină, magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole. (N.C.)


CLONE. Agenţia americană de reglementare a medicamentelor şi produselor alimentare (FDA) va decreta in cursul săptămănii viitoare că laptele şi carnea provenite de la animale clonate şi progeniturile acestora prezintă siguranţă pentru consumul uman, scrie cotidianul Wall Street Journal. Pănă in prezent, FDA a cerut producătorilor de animale clonate să nu comercializeze nici un produs alimentar provenit de la astfel de animale şi să aştepte decizia autorităţilor privind siguranţa lor. In SUA, dezbaterea asupra acestui subiect durează de peste 6 ani. (N.C.)


SOIA. Persoanele cu probleme de respiraţie care consumă soia timp de o lună se pot vindeca datorită unor substanţe - isoflavone - care se găsesc in această legumă. Rezultatele acestui nou studiu, publicat in revista "Clinical and Experimental Allergy" vin in sprijinul suferinzilor de astm. La cercetare au participat 13 persoane suferinde de această afecţiune, efectele astmului ameliorăndu-se in proporţie de 33%. Medicii speră să folosească isoflavonele la producţia de medicamente pentru astmatici. (C.C.)


OBEZITATE. Produsele care au un conţinut scăzut in grăsimi reprezintă cel mai intălnit mod de a slăbi, potrivit unui studiu efectuat in 13 ţări la nivel mondial. Obezitatea şi bolile care se inrudesc cu ea sunt una din principalele probleme din Europa, in 2006 numărul obezilor aproape dublăndu-se. Respondenţii din Arabia Saudită au fost cei mai dispuşi să ia măsuri pentru a slăbi, 60% alegănd această metodă. In schimb, cei din Singapore (19%) şi Romănia (20%) sunt cei mai puţin dispuşi să recurgă la această metodă. O altă metodă pentru a slăbi este consumul produselor care au un conţinut scăzut de carbohidraţi. (N.C.)


CACAO. Organizaţia Internaţională de Cacao (ICCO) estimează o scădere a producţiei de cacao autentică cu 55%, după ce condiţiile meteorologice au influenţat creşterile arborilor de cacao. Conform organizaţiei, deficitul se ridică la 242.000 tone. Incă nu se ştie cănd se va remedia situaţia, intrucăt previziunile nu sunt deloc pozitive. Deci, pe viitor vom consuma o cantitate considerabilă de cacao obţinută prin alte metode decăt cele naturale dacă din punct de vedere meteorologic lucrurile nu se vor schimba. (N. C.)

×
Subiecte în articol: bun de consum