x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

20 Sep 2008   •   00:00

20 septembrie 2008:Supermarketurile şi magazinele chineze au retras vineri de la vînzare laptele şi produsele lactate ale producătorilor suspectaţi că ar fi livrat lapte contaminat, după descoperirea unei substanţe chimice toxice în unele dintre loturi, relatează AFP.

Lapte contaminat
Supermarketurile şi magazinele chineze au retras vineri de la vînzare laptele şi produsele lactate ale producătorilor suspectaţi că ar fi livrat lapte contaminat, după descoperirea unei substanţe chimice toxice în unele dintre loturi, relatează AFP. Yili, Mengniu şi Guangmin, trei mărci chineze foarte cunoscute şi apreciate de consumatori au trebuit să-şi retragă marfa de pe piaţă, după ce autorităţile au descoperit în anumite loturi urme de melamină, un produs chimic utilizat pentru fabricarea plasticului. “Toate produsele cu probleme au fost retrase din magazinele noastre”, a spus un reprezentant al lanţului de supermagazine Jian-Mart. Adăugarea substanţei chimice menite să sporească numărul de proteine în lapte a provocat moartea a 4 bebeluşi, alţi 6.244 de copii fiind bolnavi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial dat publicităţii joi.

 
În şcoli
Ministrul Sănătăţii a anunţat vineri că, în perioada 22-26 septembrie, Inspecţia Sanitară de Stat şi ministrul Sănătăţii vor pregăti o acţiune de control ce va viza respectarea prevederilor ordinului privind lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii. Controalele vor viza alimentele comercializate în şcoli, pregătirea meniurilor în blocurile alimentare şi cantinele din incinta unităţilor de învăţămînt preuniversitar, verificarea alimentelor distribuite pe sistemul catering. În cazul în care vor fi găsite nereguli, se vor lua măsuri de retragere a produselor neconforme, vor fi aplicate avertismente şi amenzi contravenţionale.


Brutari amendaţi
În cursul lunii august, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat calitatea, corectitudinea informaţiilor oferite prin etichetare, afişare sau publicitate, precum şi respectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare a pîinii şi a produselor de panificaţie. Au fost verificaţi cu precădere comercianţii din mediul rural, avînd în vedere că mulţi fac aprovizionarea cu produse de la oraş, prin urmare este nevoie de o atenţie specială acordată transportului, depozitării şi comercializării produselor în stare proaspătă. Astfel, din totalul de 770 de operatori economici verificaţi, 352 erau din mediul rural, iar procentul celor găsiţi cu abateri este de 89%.

A fost verificată o cantitate de peste 54.863 kg de pîine şi produse de panificaţie, din care circa 29.080 kg nu respectau legea.

 
Lege încălcată
Televiziunile britanice nu s-au supus legilor şi încă mai difuzează reclame la produse fast-food în timpul programelor dedicate copiilor. Astfel, 20 dintre cele mai vizionate emisiuni dedicate celor mici au în pauza publicitară spoturi la băuturi carbogazoase sau la lanţuri fast-food. Iniţiatorii legii sînt foarte supăraţi că de cele mai multe ori în cadrul acestor programe se difuzează mai mult reclame la alimente nesănătoase, inducîndu-le copiilor ideea că nu este nici o problemă dacă le consumă. În schimb, Asociaţia Advertiserilor din Marea Britanie spune că este responsabilitatea părinţilor să îşi educe micuţii în spiritul unei alimentaţii sănătoase, ei neavînd nici o legătură cu acest aspect.

×
Subiecte în articol: bun de consum