x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Înlocuitorii de sare ajută inima şi rinichii

Înlocuitorii de sare ajută inima şi rinichii

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    09 Iul 2009   •   00:00

Incidenţa bolilor cardiovasculare generate de consumul ridicat de sare (NaCl) a crescut după unele statistici cu 24%. Campania mediatică de reducere a consumului de zahăr, sare şi grăsimi a avut şi are încă efect, însă mulţi consumatori rămân consecvenţi obiceiurilor alimentare şi a plăcerilor gustative în detrimentul sănătăţii.



Cum orice recomandare care presupune restricţionarea la anumite "plăceri" ale vieţii este ignorată sau neluată în serios, procesatorii din industria alimentară au ales să modifice tehnologii care să păstreze palatabilitatea alimentelor, să păstreze termenul de valabilitate identic cu al produselor clasice şi în acelaşi timp să reducă consumul de sare.

Într-un comunicat recent în International Journal of Science and Technology, cercetătorii coreeni raportează că sarea de potasiu poate înlocui parţial sarea (clorura de sodiu) în fileurile de macrou, în prezenţa acidului ascorbic (vitamina C) pentru a asigura protecţia antioxidantă.

Consumul de sare de sodiu în ţările vestice este de 10-12 g/zi, cu mult mai mare decât doza recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (6 g/zi).
Cercetătorii coreeni au identificat alternativa tehnologică de a produce produse din peşte prin reducerea conţinutului de sare fără a afecta parametrii esenţiali: senzoriali şi termenul de valabilitate.

REŢETA DE SUCCES
Înlocuirea clorurii de sodiu cu clorura de potasiu în proporţie de 50%, precum şi adaosul de 0,25% acid ascorbic ca antioxidant, dat fiind faptul că macroul este bogat în grăsimi nesaturate, a condus la cel mai bun scor al aprecierii senzoriale a produsului finit. Ambalat sub vid şi congelat, produsul astfel obţinut îşi păstrează calitatea şi termenul de valabilitate. Cercetătorii de la Harvard Medical School apreciază că apariţia pe piaţă a alimentelor cu înlocuitori de sare de sodiu va scădea cantitatea de sodiu ingerată, cu efecte pozitive asupra reducerii incidenţei bolilor cardio-vasculare.

×
Subiecte în articol: bun de consum