x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La moda, branza de capra

La moda, branza de capra

23 Mar 2006   •   00:00

Calciul necesar sanatatii oaselor se asimileaza cel mai bine din branzeturi. Si de acest avantaj pot beneficia chiar si persoanele care au intoleranta la lactoza, deoarece, fiind fermentate, branzeturile nu mai contin lactoza. Branzeturile – de vaca, de capra, de oaie sau de bivolita – sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de calciu, fosfor, zinc, vitaminele A, D, E, vitamina B9 (acid folic).

Inconvenientele branzeturilor sunt reprezentate de cantitatea mare de grasimi si de numarul mare de calorii. 100 g branza Camembert contin 300 de calorii si 24 g grasime, svaiterul – 400 de calorii si 31 g grasime, telemeaua – 250 de calorii si 20 g grasime, branza proaspata de vaci – 110 calorii si 7 g grasime. Putem sa mancam branzeturi proaspete cu un continut mediu de grasimi, branzeturi procesate, de tipul cascavalului, insa cu moderatie. "Atentie, caci branzeturile va pun in pericol silueta. Nu avem probleme cu greutatea daca mancam branza proaspata. Daca insa ne desfatam cu cascaval, cu svaiter, trebuie sa tinem sub control caloriile", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Nutritionistii ne atrag atentia ca, din cauza concentratiei ridicate de proteine, branzeturile nu sunt prea usor de digerat: Camembertul – 20 g proteine/100 g, svaiterul – 29 g, telemeaua – 15 g.

CALITATI


"In acest moment este la moda branza de capra. S-a dovedit ca aceasta se digera mai usor decat alte sortimente de branza. 100 g branza proaspata de capra contin numai 3 g proteine si 4 g grasimi, spre deosebire de aceeasi cantitate de telemea: 20 g grasimi si 15 g proteine", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cei care sufera de ateroscleroza, hipercolesterolemie, cardiopatie ischemica, hipertensiune, afectiuni renale, hepatice, colecistite, obezitate trebuie sa fie foarte atenti la branzeturi din cauza grasimilor.

STIATI CA


  • In prezent, branzeturile cu mucegai se fac numai din lapte pasteurizat. Branzeturile din lapte nepasteurizat pot fi contaminate cu Listeria, o bacterie periculoasa mai ales pentru femeile insarcinate, deoarece poate produce avorturi spontane.
  • Branzeturile cu mucegaiuri sunt o sursa buna de vitamina B12. Carenta de vitamina B12 provoaca anemia pernicioasa, care se manifesta prin tahicardie, ameteli, depresie, probleme de concentrare.
  • Prin reincalzirea zerului obtinut dupa scurgerea branzei se obtine urda – un fel de branza, care contine proteine cu efect hepatoprotector.
  • ×