x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Laptele face oasele tari

Laptele face oasele tari

de Oana Antonescu    |    20 Aug 2008   •   00:00
Laptele face oasele tari

Includeţi zilnic două pahare de lapte sau două porţii de brînză în dieta copilului, pentru ca oasele lui să se dezvolte sănătos. Produsele lactate cresc semnificativ densitatea minerală osoasă, susţin nutriţioniştii.

Includeţi zilnic două pahare de lapte sau două porţii de brînză în dieta copilului, pentru ca oasele lui să se dezvolte sănătos. Produsele lactate cresc semnificativ densitatea minerală osoasă, susţin nutriţioniştii. 

 
Copiii care beau două pahare de lapte sau care mănîncă două porţii de iaurt sau brînză în fiecare zi vor avea oase mult mai rezistente la vîrsta adolescenţei, în comparaţie cu cei care exclud laptele sau brînza din dieta lor, susţin cercetătorii Universităţii Boston, din SUA, într-un studiu publicat în Journal of Pedriatics şi preluat de sciencedaily.com. Acesta este primul studiu care arată efectele pe termen lung ale consumului de lapte în copilărie asupra sistemului osos. Cercetătorii au calculat consumul zilnic de lactate a 106 copii cu vîrste cuprinse între 3 şi 5 ani, cu ajutorul unor chestionare completate de părinţii micuţilor. 12 ani mai tîrziu, ei au măsurat densitatea minerală osoasă a copiilor deveniţi adolescenţi. În medie, densitatea minerală osoasă era mai mare la adolescenţii care au mîncat în copilărie două sau mai multe porţii de lactate zilnic, faţă de cei care nu au consumat regulat alimente bogate în calciu. Cercetătorii au luat în considerare în studiul lor şi factorii care ar fi putut influenţa densitatea minerală osoasă a tinerilor, precum creşterea în înăl­ţime, dimensiunile corpului sau activitatea fizică susţinută.

 
NUTRIENŢI. Dr Lyn Moore, coordonatorul studiului Universităţii Boston, atrage atenţia că produsele lactate sînt o sursă deosebit de importantă de calciu, proteine şi alţi micronutrienţi im­portanţi pentru buna dezvoltare a oaselor, precum fosforul şi vitamina D. Dacă dieta copilului este săracă în aceşti micronutrienţi, va fi afectată dezvoltarea sistemului osos şi rezistenţa acestuia. "Consumul de lapte, iaurt sau brînză este foarte important în primii ani de viaţă. Iar părinţii trebuie să îi încurajeze pe cei mici să consume cît mai multe lactate pentru a avea oase puternice la vîrtsa adoles­cenţei", sfătuieşte dr Moore.

 

Proteine

Alături de lactate, carnea este şi ea foarte importantă pentru buna dezvoltare a oaselor. Pe lîngă proteinele conţinute de lactate, în dieta copilului trebuie adăugate şi cele din carne sau din alte alimente precum ouăle, fasolea, mazărea, nucile. Cercetătorii americani au observat că densitatea minerală osoasă este mai ridicată la adolescenţii care mîncau cel puţin 100 gra­me de carne zilnic în copilărie. De altfel, tinerii cu un sistem osos sănătos au consumat în copilărie atît iaurt, cît şi carne sau alte alimente bogate în proteine. "Tinerii care au mîncat zilnic două porţii de lactate şi 100 de grame de carne sau de alte alimente bogate în proteine au o densitate mine­rală osoasă corespunzătoare", precizează Dr Lyn Moore, coordonatorul studiului.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă lactate