x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Leac anticancer: 5 vegetale zilnic

Leac anticancer: 5 vegetale zilnic

06 Dec 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Americanii au instituit regula celor cinci fructe sau legume pe zi, ca mijloc de mentinere a sanatatii. Si pentru ca suntem in Postul Craciunului, haideti sa mancam chiar mai mult de cinci legume sau fructe proaspete pe zi! Haideti sa descoperim leacul miraculos pe care il foloseau bunicii nostri – fructele si legumele proaspete, pe care omul modern le-a inlocuit cu alimente procesate, dulciuri si bauturi racoritoare. O dieta in care fructele si legumele ocupa un loc aparte face minuni – previne imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare, obezitatea. Dar mai ales ne protejeaza de cancer.

Vitamine si minerale

Principalul atu al fructelor si legumelor sunt antioxidantii – vitamine si minerale, de care organismul are nevoie in lupta cu stresul oxidativ. Acesta este generat de radicalii liberi, care sunt produsi de organismul uman si de factorii externi: fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea. "Celulele corpului sufera in fiecare zi miliarde de atacuri incontrolabile ale radicalilor liberi. Stresul oxidativ este una dintre cauzele cancerului. Reducerea stresului oxidativ si a apoptozei (moartea celulara) sunt modalitati de prevenire a cancerului, iar acest lucru nu se poate face decat printr-un regim alimentar adecvat", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Vitaminele A, C si E, seleniul, zincul din legume si fructe sunt cele mai puternice arme pentru reducerea stresului oxidativ. Cu cat sunt colorate mai intens, cu atat fructele si legumele contin cantitati mai mari de antioxidanti. Campioni in aceasta directie sunt broccoli, varza, vinetele, rosiile, soia, morcovii, merele, kiwi, fructele de padure.

Varza, vinete, rosii

"Se pare ca substantele biologic active cu rol antioxidant din legume au o eficienta chiar mai mare decat cele din fructe", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Broccoli este bogat in fibre alimentare, vitamina C si betacaroten, care impiedica inmultirea celulelor canceroase. Vitaminele A, E, vitaminele din grupul B fac din varza o leguma cu proprietati anticancerigene puternice. Datorita substantelor biologic active varza elimina toxinela si incetineste evolutia tumorilor.

Cercetatorii japonezi au demonstrat ca patlageaua vanata se claseaza imediat dupa varza in ceea ce priveste actiunea anticancerigena. Nutritionistii recomanda legumele proaspete. Dar trebuie retinut ca vinetele si rosiile sunt printre putinele care isi pastreaza proprietatile si daca sunt preparate termic. Licopenul din rosii este un antioxidant puternic, cu efect anticancerigen, care nu se distruge total prin fierbere.

Fibrele alimentare

Fibrele alimentare actioneaza indirect in prevenirea cancerului. Ele interfereaza cu metabolismul grasimilor si scad nivelul colesterolului in sange, reduc riscul de boli cardiovasculare, de hipertensiune. Daca scade colesterolul, scade si riscul de obezitate. Si, implicit, este redus riscul de cancer, stiut fiind ca obezii sunt predispusi de doua ori mai mult la cancer decat persoanele cu greutate normala.

De asemenea, fibrele alimentare stimuleaza digestia. In intestinul gros, microflora de putrefactie genereaza radicali liberi, ce induc cancerul.

In cazul femeilor, aditivii alimentari cresc nivelul de estrogeni in organism, ceea ce favorizeaza aparitia cancerului de san. Fibrele alimentare solubile si insolubile, de tipul pectinei si celulozei, elimina din organism toxinele, dar si aditivii alimentari (E-urile).

Daca am face un clasament al fructelor din perspectiva proprietatilor anticancerigene, pe primul loc s-ar afla coacazele negre, urmate de coacazele rosii, afine, zmeura, fragi, capsune. Cercetatorii de la Universitatea Kentucky afirma ca fructele de padure contin acizi (antocianidele) care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Antocianidele au proprietati detoxifiante, stimuleaza activitatea anticancerigena a celulelor hepatice si previn formarea celulelor canceroase.

SOIA. Studiile au aratat ca 25 g de proteina din soia zilnic, intr-o dieta saraca in carne rosie, unt, margarina, smantana pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, dar si a cancerului. Aceasta leguma contine substante valoroase, care au un rol deosebit in inhibitia cancerului de prostata, de san, de colon. Cancerul este o afectiune sistemica ce apare pe terenul unei imunitati slabite. In Asia, unde consumul de soia este ridicat, cancerul are o incidenta scazuta, tocmai pentru ca soia ocupa un loc prioritar in alimentatie.

BROCCOLI. Persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezinta un risc scazut de a suferi de cancer. Studiile au demonstrat ca aceasta leguma previne cancerul, dar incetineste si inmultirea celulelor canceroase din corp cand boala a aparut. Broccoli este o sursa foarte buna de antioxidanti (vitamina C, betacaroten, acid folic) si are actiune remineralizanta. Broccoli le este indicat in special varstnicilor, pentru ca, o data cu inaintarea in varsta, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanti proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi.

SFATUL MEDICULUI
"Inlocuirea dulciurilor cu fructe este si ea o metoda de prevenire a cancerului. Fructele contin forme de zahar care sunt asimilate mai lent, comparativ cu dulciurile, produsele de patiserie, bauturile racoritoare care contin zaharuri asimilabile rapid. Daca nu sunt arse, aceste zaharuri se depun sub forma de grasime. Zaharurile rapide elibereaza o cantitate de energie intr-un timp foarte scurt, insa elimina din organism vitaminele necesare in lupta cu radicalii liberi", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
×
Subiecte în articol: cancerului alimentatie echilibrata