Lumea sportului nu se opreşte nici la propriu, nici la figurat. Noul trend la sălile de sport din ţară este antrenamentul Switching, o procedură care se bazează pe forţă, rezistenţă şi contracţie musculară. Sună complicat, dar e distractiv şi eficient, spun instructorii de fitness.
Acest tip de antrenament se face în special la sala de fitness, şi puteţi să îl faceţi individual sau în grup. Fiecare persoană lucrează la un aparat sau are un exerciţiu de făcut pentru un interval scurt, iar apoi schimbă repede aparatul.
De exemplu, dacă cineva face tracţiuni, altcineva face flotări, iar altcineva lucrează braţele la un aparat. Când coordonatorul strigă „schimbă”, toţi participanţii schimbă aparatul sau exerciţiul, prin rotaţie.
„Switching presu-pune un schimb de la un atelier la altul, fiecare atelier presupunând implicarea mai multor grupe de muşchi sau doar a unei singure grupe musculare. Acest tip de antrenament putem să îl numim sistem-circuit şi rămâne la alegerea coordonatorului/ antrenorului tipul de intensitate pe care îl foloseşte şi gradul de complexitate”, explică Florin Nicolescu, instructor de fitness.
Este un antrenament interactiv, potrivit pentru orice vârstă şi nu are cum să te plictisească. Pentru un astfel de antrenament optează şi cei care nu au timp de stat la sală sau nu au răbdare să îşi lucreze o grupă de muşchi mai mult timp.
La ce ajută Switching-ul
La un atrenament de Switching putem arde aproximativ 800 de calorii. Te ajută la slăbit, dar e bun şi pentru tonusul muscular.
„Acest tip de antrenament este simplu de executat şi cu rezultate chiar foarte bune. Este deosebit pentru că Switching-ul combină cele două tipuri de efort: aerob şi anaerob. Este excelent pentru persoanele care vor să reducă din surplusul de greutate şi vor să menţină un tonus muscular de calitate”, mai spune Florin Nicolescu.
Instructorii de fitness mai spun că Switching este un antrenament bun pentru cei care au probleme cu spatele, chiar şi pentru recuperarea după anumite operații, pentru că presupune mişcări stabile, care corectează postura.
Însă, în caz de recuperare de după operație sau alte probleme medicale, înainte de antrenamente, este nevoie de acordul medicului.
Printre beneficiile unui circuit Switching se mai numără: creşterea consumului energetic, creşterea stabilității trunchiului, îmbunătățirea performanțelor aparatului cardiovascular.
EFORT AEROB
-Efort care se desfăşoară folosind oxigen din afara organismului, fără a fi afectate rezervele de oxigen ale corpului
-Frecvenţa cardiacă nu creşte prea mult
-Tipuri de efort aerob: alergatul pe bandă, înotul
EFORT ANAEROB
-Se desfăşoară consu-mând rezervele de oxigen ale organismului, la o intensitate crescută într-un timp relativ scurt
-Frecvenţa cardiacă poate atinge valori maximale
-Tipuri de efort anaerob: culturism, forţă, haltere