ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In Postul Craciunului, unele persoane isi priveaza organismul de proteinele si grasimile de origine animala, necesare pentru buna functionare a sistemului muscular si a celui nervos. Pentru ca organismul sa nu aiba de suferit, proteinele si grasimile animale pot fi inlocuite cu cele de origine vegetala. Nucile, alunele, fisticul, migdalele, nucile Caju, nucile de Brazilia sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine si grasimi vegetale. Aceste "fructe de iarna" contin aproximativ 60%-70% uleiuri mononesaturate si polinesaturate, din seriile omega 3 si omega 9. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 9 cu rol in prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului nu pot fi sintetizati in organism, de aceea ei trebuie sa patrunda o data cu hrana.
Proteine
"In aceasta perioada putem manca in jur de 40-50 de grame de alune, nuci sau fistic pe zi. O persoana care depune efort fizic intens, o persoana care are o masa musculara importanta poate depasi usor aceasta cantitate", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Proteinele, aminoacizii esentiali apropie nucile si alunele de carne sau peste, tocmai de aceea consumul lor este binevenit in perioadele de post. In afara de proteine, grasimi, fructele oleaginoase sau nuciferele sunt o sursa foarte buna de vitamine din grupa B, vitaminele A, E, saruri minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu), necesare organismului pentru reglarea proceselor metabolice. Vitaminele si mineralele asigura functionarea in conditii normale a sistemului cardiovascular si contribuie la intarirea sistemului imunitar. Cercetatorii de la Universitatea din Florida (SUA) afirma ca arahidele sunt unul dintre cele mai eficiente mijloace de profilaxie a afectiunilor cardiovasculare, datorita proprietatilor antioxidante pe care le au. Aceste proprietati sunt date de polifenolii (substante care distrug radicalii liberi) continuti de arahide. Comparand arahidele cu alte produse care au aceeasi actiune, americanii au ajuns la concluzia ca acestea nu sunt depasite decat de rodii in ceea ce priveste continutul de antioxidanti.Atentie... ingrasa!
Alimentele de post sunt mai putin satioase. Daca inainte de post nu mancam decat de trei ori pe zi, pentru a nu resimti lipsa de satietate a alimentelor, nutritionistii ne recomanda acum cinci mese pe zi. Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne sfatuieste ca in post sa mancam mai des si mai putin si sa profitam de beneficiile pe care ni le ofera alunele, migdalele sau nucile. Insa consumul lor trebuie sa fie moderat, pentru ca au valoare energetica ridicata. Fiind produse hipercalorice, fructele oleaginoase pot favoriza cresterea in greutate. Persoanele supraponderale, cele obeze, in special, trebuie sa manifeste precautie in consumul de nuci, alune, fistic din cauza numarului mare de calorii: nucile 690 calorii/100 g; alunele 650 calorii/100 g; migdalele 600 calorii/100 g. Nucile amestecate cu miere, dar si celelalte fructe de iarna sunt un bun adjuvant in perioadele de convalescenta, in cazurile de anemie, in osteoporoza, in sterilitatea masculina si chiar in virozele respiratorii aparute pe fondul unui sistem imunitar slabit. De asemenea, sunt un produs necesar femeilor care alapteaza, ele stimuland secretia lactica.Citește pe Antena3.ro
Detoxifierea organismului
Cantitatea mare de fibre alimentare (intre 4% si 7%) pe care le contin migdalele, alunele de pamant si nucile le confera acestora un rol deosebit in imbunatatirea digestiei. De asemenea, potrivit studiilor efectuate la St. Michael Hospital, din Toronto (Canada), cateva nuci sau migdale mancate in fiecare zi pot contribui la scaderea nivelului colesterolului in sange. Astfel sunt prevenite bolile cardiovasculare si obezitatea. "Un consum regulat si moderat de nuci detoxifica organismul. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 9, pe care ii contin aceste fructe, actioneaza asupra asimilarii grasimilor de catre organismul uman. Pentru rezultate optime as recomanda cinci-sase nuci pe zi", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In jur de sase nuci (aproximativ 40 g miez) aduc un aport de circa 2 miligrame de vitamina E. Si pentru ca vitamina E este un antioxidant puternic, atunci putem spune ca nucile previn imbatranirea precoce si au un rol protector impotriva bolilor coronariene. In afara de aceasta, nucile crude au un continut ridicat de vitamina C, care insa cu timpul depozitarii si uscarii dispare. Pentru perioadele de post si fisticul este un produs foarte nutritiv. Insa ca si celelalte oleaginoase, fisticul ingrasa daca este consumat in exces 100 g fistic contin 600 de calorii. Din cauza sarii, persoanele hipertensive nu au voie sa consume fistic, alune sau arahide prajite si sarate.
PROPRIETATI NUTRITIVE
|
100 g / Calorii / Proteine / Grasimi
|
SFATUL MEDICULUI
|
In aceasta perioada, in galantare au aparut produse de patiserie si biscuiti de post. Dar nutritionistii recomanda evitarea acestor produse deoarece contin grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate, daunatoare sanatatii. Si ne mai sfatuiesc sa mancam nuci, alune, fistic care acopera o parte din necesarul de grasimi al organismului. "Fructele oleaginoase trebuie pastrate in conditii de temperatura, de umiditate si de lumina care sa nu permita oxidarea grasimilor. Toxinele rezultate prin rancezire patrund in organism si provoaca intoxicatii grave.
Nucile sunt indicate in tratarea sindromului premenstrual, in combaterea infectiilor bacteriene si virale. In cazul persoanelor cu ten uscat, nucile mentin sanatatea pielii, datorita continutului ridicat de vitamina A si E. Pentru a ne bucura de proprietatile lor benefice, nucile nu trebuie sa fie mai vechi de sase luni", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
|