MELAMINĂ: Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit o nouă doză zilnică tolerată asociată melaminei.
Astfel, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 0,2 mg/kg corp de melamină într-o zi, pentru a nu avea probleme de sănătate. La nivelul Uniunii Europene, a fost stabilită o doză mai mare, de 0,5 mg/kg corp. În acest fel, experţii OMS speră să se evite probleme precum cele apărute în urma contaminării cu melamină a laptelui praf pentru bebeluşi.
SUSPICIUNE
O tonă de carne de porc, cu suspiciuni de dioxină, a fost
importată din Irlanda şi a ajuns în Neamţ, potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Sorin Ulea. Situaţia a ieşit la iveală în
urma catagrafierii unităţilor care depozitează, procesează şi comercializează
carne. “Această carne de porc a fost folosită în procesul de fabricaţie a
produselor şi preparatelor din carne în amestec cu alte cărnuri şi ingrediente,
produse distribuite în perioada 21-25 octombrie. Facem menţiunea că procentul
de participare a cărnii de porc din Irlanda a fost de 15%-20%. De asemenea,
informăm că în urma verificărilor ulterioare s-a constatat că în judeţul Neamţ,
după 20 octombrie, nu a mai intrat nici un transport de carne de porc din
Irlanda”, a declarat pentru AGERPRES şeful DSVSA Neamţ.
DEPENDENŢĂ
Zahărul creează dependenţă, arată un studiu pe animale
realizat de cercetători de la Universitatea din Princeton.
Profesorul Bart Hoebel, cel care a coordonat studiul, a arătat că există toate
elementele unei dependenţe în cazul consumului de zahăr. Prin această
descoperire, cercetătorul speră să facă primul pas spre explicarea mecanismului
de apariţie a bulimiei. De asemenea, echipa de cercetători vrea ca industria
alimentară să îşi reconsidere atitudinea faţă de cantitatea de zahăr adăugată,
astfel încât să se reducă numărul cazurilor de obezi.
ALERGII
Femeile însărcinate şi care alăptează pot consuma alune, fără
riscuri pentru bebeluşi, chiar dacă au avut cazuri de alergii în familie. Agenţia
pentru Alimente din Marea Britanie a făcut studii care au arătat că nu există
nici o legătură între faptul că mama consumă alune cu riscul de apariţie a
alergiilor la copii. Până acum femeile însărcinate erau sfătuite să nu mănânce
arahide, pentru că erau suspiciuni cu privire la apariţia eczemelor, a astmului
sau a alergiilor la nou-născuţi.