22 decembrie 2008
DIOXINĂ
Autorităţile irlandeze au anunţat că au finalizat controlul la carnea de vită provenită de la fermele de unde a pornit scandalul cu dioxina. Concluzia acestora a fost că există contaminare, însă dozele nu pot afecta sănătatea oamenilor. Totuşi, au dispus retragerea acestora de pe piaţă, pentru a evita orice fel de problemă. O mare parte din aceasta a fost distrusă, însă este posibil ca pe piaţa din Marea Britanie să fi ajuns carne de vită contaminată cu dioxină. Aceasta a reprezentat mai puţin de 1% din cantitatea produsă în Irlanda, au anunţat autorităţile din această ţară.
COLORANŢI
Începând cu ianuarie 2009, producătorii de alimente din Marea Britanie vor trebui să renunţe voluntar să folosească şase dintre coloranţii alimentari, produşi pe bază de azot. Aceştia sunt E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolină, E122 azorubină, E129 roşu allura, E102 tartrazina, E124 roşu ponceau 4R. Pentru a le uşura viaţa consumatorilor, Agenţia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie va publica pe site numele produselor care conţin în mod obişnuit aceşti coloranţi. De asemenea, va exista şi o bază de date cu toţi producătorii care au renunţat la aceste E-uri.
DIETĂ
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, atât timp cât nu este reprezentat de o gogoaşă, arată un studiu realizat de nutriţionişti americani. Aceştia au demonstrat că cei care obişnuiesc să consume la micul dejun alimente cu un conţinut redus de calorii au tendinţa de a mânca mult mai sănătos decât cei care aleg ouă-ochi, bacon sau gogoşi. Studiul a mai arătat că cei care mănâncă sănătos la micul dejun sunt şi mai slabi. Medicii recomandă cerealele integrale, fructele, legumele pentru prima masă a zilei, pentru păstrarea sănătăţii şi a unei greutăţi normale.
INIMĂ
Peştele consumat împreună cu un pahar cu vin reprezintă secretul unei inimi sănătoase, arată un studiu realizat de cercetători italieni. Ei au arătat că un pahar sau chiar două cu vin pe zi duc la creşterea cantităţii de acizi omega 3 din organism. Peştele are şi el aceleaşi proprietăţi, astfel încât inima nu are decât de câştigat. Medicii recomandă consumul de somon şi macrou, aceştia având proprietatea de a scădea numărul trigliceridelor şi de a preveni tulburările de ritm cardiac şi inflamaţiile. De asemenea, peştele şi vinul conţin o cantitate mare de antioxidanţi, substanţe necesare bunei funcţionări a organismului.
Citește pe Antena3.ro