x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sucul de fructe, bautura verii

Sucul de fructe, bautura verii

03 Apr 2006   •   00:00

Sucurile din fructe si legume proaspete diluate cu apa minerala sunt bauturile ideale pentru perioadele caniculare. In aceste zile, pe langa apa, prin transpiratie este eliminata si o cantitate mare de saruri minerale. Sucurile suplinesc pierderile de saruri datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.

Sucurile din fructe si legume proaspete diluate cu apa minerala sunt bauturile ideale pentru perioadele caniculare. In aceste zile, pe langa apa, prin transpiratie este eliminata si o cantitate mare de saruri minerale. Sucurile suplinesc pierderile de saruri datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Cand termometrele arata mult peste 30 de grade ar fi bine sa ne potolim setea cu sucuri din portocale, caise, piersici sau morcovi. Astfel vom fi aparati si de efectele nefavorabile ale razelor solare. Efectul fotoprotector se datoreaza betacarotenului existent din belsug in fructele si legumele colorate.

Accentul trebuie pus pe consumul de apa minerala. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explica de ce. "Apa minerala previne deshidratarea in perioadele caniculare, gratie continutului ridicat de saruri – magneziu, sodiu, potasiu, calciu." Pana acum stiam ca este necesar un aport zilnic de 1,5-2 litri de lichide. In timpul verii aceasta cantitate poate creste pana la 4 litri, in functie de activitate. Pentru o persoana sedentara, 4 litri de apa pe zi inseamna destul de mult. Dar nu si pentru o persoana activa, care este nevoita sa stea mult timp in soare si depune efort fizic intens. Echilibrul intre pierderile de apa si aport trebuie pastrat continuu.

NU BETI APA FOARTE RECE!

Oricat de sete ne-ar fi si oricat de mult ne-ar chinui caldura, nu ne vom potoli setea cu apa foarte rece. "Suntem tentati sa bem apa foarte rece si intr-un ritm foarte alert. O mare greseala! Nu trebuie sa bem apa mai rece de 10 grade, pentru ca apare riscul socului termic. De asemenea, consumarea unei cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt provoaca diluarea brusca a sucurilor gastrice si dezechilibre in functionarea normala a organismului", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Si ceaiurile potolesc setea si previn deshidratarea. In perioadele cu temperaturi normale se recomanda ceaiul neindulcit. Acum insa putem adauga putin zahar in ceai. Un leac din batrani pentru combaterea deshidratarii tocmai in asta consta: apa cu putina sare sau zahar.

SETE. Nu e bine sa bem lichide doar atunci cand ne este sete. Trebuie sa bem apa constant, in portii mici, pe tot parcursul zilei. Senzatia de sete este primul semn ca organismul sufera, ca este in pericol de deshidratare.

CARBOGAZOASE. Necesarul zilnic de lichide al organismului nu trebuie asigurat in nici un caz din bauturi carbogazoase. Chiar daca pe eticheta lor scrie "bauturi racoritoare", acestea nu ne ajuta sa scapam de sete. "Multe persoane constata ca senzatia de sete creste dupa un pahar din aceste asa-zise racoritoare. Efectul este pus pe seama continutului ridicat de zahar – 10%-11%", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata