Sucurile din fructe si legume proaspete diluate cu apa minerala sunt bauturile ideale pentru perioadele caniculare. In aceste zile, pe langa apa, prin transpiratie este eliminata si o cantitate mare de saruri minerale. Sucurile suplinesc pierderile de saruri datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.
NU BETI APA FOARTE RECE!
Oricat de sete ne-ar fi si oricat de mult ne-ar chinui caldura, nu ne vom potoli setea cu apa foarte rece. "Suntem tentati sa bem apa foarte rece si intr-un ritm foarte alert. O mare greseala! Nu trebuie sa bem apa mai rece de 10 grade, pentru ca apare riscul socului termic. De asemenea, consumarea unei cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt provoaca diluarea brusca a sucurilor gastrice si dezechilibre in functionarea normala a organismului", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Si ceaiurile potolesc setea si previn deshidratarea. In perioadele cu temperaturi normale se recomanda ceaiul neindulcit. Acum insa putem adauga putin zahar in ceai. Un leac din batrani pentru combaterea deshidratarii tocmai in asta consta: apa cu putina sare sau zahar.
|
SETE. Nu e bine sa bem lichide doar atunci cand ne este sete. Trebuie sa bem apa constant, in portii mici, pe tot parcursul zilei. Senzatia de sete este primul semn ca organismul sufera, ca este in pericol de deshidratare.
CARBOGAZOASE. Necesarul zilnic de lichide al organismului nu trebuie asigurat in nici un caz din bauturi carbogazoase. Chiar daca pe eticheta lor scrie "bauturi racoritoare", acestea nu ne ajuta sa scapam de sete. "Multe persoane constata ca senzatia de sete creste dupa un pahar din aceste asa-zise racoritoare. Efectul este pus pe seama continutului ridicat de zahar 10%-11%", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
|
Citește pe Antena3.ro