x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parazitii: "Violent" intr-o lume violenta

Parazitii: "Violent" intr-o lume violenta

de Raluca Grintescu    |    26 Aug 2005   •   00:00
Parazitii: "Violent" intr-o lume violenta

Dupa trei ani de absenta, hip-hopperii revin exploziv

MUZICA
Dupa trei ani de absenta, hip-hopperii revin exploziv

De la ultimul album "Parazitii" au trecut trei ani. Intre timp, fanii s-au consolat cu cele doua albume solo: Cheloo - "Sindromul Tourette" si Ombladon - "Condoleante", ambele distinse cu Discul de Aur pentru un numar remarcabil de vanzari, single-ul "Jos Cenzura" provocand discutii aprinse prin crucificarea lui Andrei Gheorghe pe coperta, prin mesajul dur anticenzura; fara a omite insa best off-ul "Primii 10 ani", ce a incununat 10 ani de mesaj parazit. Trupetii au dat din nou lovitura de gratie, asa cum era de asteptat. Succesul fulgerator pe care l-a cunoscut maxi single-ul "Violent" il face sa zboare de pe rafturi, sa umple forumurile cu impresii asupra lui si canalele de specialitate cu super difuzari ale clipului. Toate acestea bineinteles la feedback-ul foarte pozitiv al fanilor si nu numai. Remixurile realizate de U.N.U, Pagal, Cheloo, Ombladon, Freakadisk, si mesajul puternic social este reteta care a facut valuri inca de la primele difuzari. Videoclipul, realizat pentru varianta originala si cenzurata a piesei, se asteapta sa provoace valva, ca de fiecare data, prin mesajul agresiv si franc al versurilor. Cat despre instrumentalul obsedant, acesta a fost produs in studioul 20 CM Records care poarta amprenta lui Cheloo.

PROTEST. Parazitii sunt implicati, pe langa fructuoasa productie muzicala, si in diferite campanii media si civile. In ultimii ani, au fost disputate subiecte precum playback-ul ("Impusca-te" - 2001), cenzura ("Jos cenzura" - 2004), lipsa lecturii in randurile tineretului ("Instigare la cultura" - 2004), concerte de binefacere sau militante sau doar pentru miscarea rap autohtona. In fine, Ombladon si Freakadadisk s-au numarat printre acei care au protestat in cadrul campaniei Salvati Rosia Montana. Nici de aceasta data, cei trei nu se lasa mai prejos, mesajul explicit antisistem va irita cu siguranta pe cei care se vor regasi in trimiterile ironice si acide adresate de Cheloo si Ombladon.

MEGACONCERT. Studioul va fi cel care-i va gazdui pe cei trei muschetari si in zilele de toamna ce vor urma, pentru ca baietii nu duc deloc lipsa de inspiratie, cu toate ca au infruntat valurile de fani aflati la mare pentru seria de concerte sustinute de trupeti in disco Tineretului din Costinesti pe toata perioada estivala. Luna octombrie va fi insa una de referinta pentru trupa intrucat vor trece granitele tarii si vor protesta in stilul propriu pentru romanii aflati in Spania. Pe 14 si 16 octombrie, la Madrid si Castellano, Parazitii le vor demonstra spaniolilor cine sunt ei cu adevarat.

Sus armele!
Este cunoscut faptul ca Parazitii au luat atitudine fata de deciziile CNA asupra interzicerii difuzarii unor piese precum "Bagabonti 99", "Omul din lift", "Categoria grea", "Necomercial" sau "Bad Joke". Ultima gaselnita CNA, pe care trupetii o gasesc nejustificata, limiteaza difuzarea piesei "Milionari de week-end", care face parte de pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume. Astfel, piesa va fi difuzata doar dupa ora 22:00, din cauza violentei limbajului si a imaginilor. Versurile au intrat din nou in vizorul celor de la CNA, mai ales dupa reclamatia inaintata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Se pare ca membrii acestui consiliu nu s-au impacat deloc cu unele versuri: "Alergi dupa bani, mereu, chitros mereu ca un evreu". Noua interdictie ii indreptateste pe membrii trupei sa afirme ca sunt cei mai ascultati de CNA. "Lumea o sa vada ca suntem ascultati de intelectuali, pentru ca la CNA lucreaza numai intelectuali si, drept urmare, ne vor cumpara albumele. Privim cu detasare maxima ceea ce se intampla, pentru ca mai mult de atat nu au ce sa ne faca", a afirmat Cheloo.

INFO
INCARCAT. R. Kelly, un personaj controversat in lumea muzicala, a venit cu un nou produs pe piata, albumul "TP.3 Reloaded". Discul, care a debutat in Billboard Top 200 direct pe locul intai, este un album complex in care se regasesc atat piese clasice, featuring-uri de exceptie (cu Snoop Dogg, The Game, Elephant Man, Nivea), cat si o neasteptata poveste impartita in 5 capitole - "Trapped In The Closet" - o drama muzicala urbana, care functioneaza cu metodele filmului artistic atat ca set-up cat si ca scenariu.

PACHA MAN. Artistul tocmai a terminat de filmat videoclipul pentru "Crazy" - primul extras pe single de pe albumul "Contra curentului". Cu mesaje dure, Pacha Man nu se intoarce pentru ca nu a fost plecat nici o secunda. Cat despre videoclip, acesta poarta semnatura lui ZALE si are parte de un featuring neasteptat - Lennox care completeaza mesajul de universalitate al muzicii artistului.

ANIVERSARE. "In Your Honor" este un dublu disc aniversar, pentru ca Foo Fighters implinesc anul acesta 10 ani de existenta. Asadar, 2005 ne aduce una dintre cele mai interesante aparitii discografice care surprind doua aspecte complet diferite ale rock-ului. Avem un disc dur, care arata de la inceput riff-urile agresive si refrenele urlate, si un disc acustic, in care structura pieselor e mai importanta decat batalia watilor. Un disc excelent, care nu ar trebui sa lipseasca din colectia niciunui ascultator.(Raluca Grintescu)
×