x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Școlile particulare, scăpate de sub control

Școlile particulare, scăpate de sub control

de Diana Scarlat    |    08 Aug 2016   •   08:26
Școlile particulare, scăpate de sub control

O elevă a fost transferată de la o școală particulară la alta, din clasa a X-a direct în a XII-a. A absolvit clasa a XII-a, iar timp de un an nu a sesizat nimeni vreo neregulă. Problemele au început chiar înainte de bacalaureat, când înscrierea la examen nu s-a putut face, pentru că elevei îi lipsea clasa a XI-a. Ministerul Educației a constatat doar că școala se face vinovată de o escrocherie, pentru că a permis înscrierea și a încasat taxa de școlarizare, și i-a trimis pe părinți la Poliție, dar nu are niciun răspuns pentru perioada în care eleva a participat la cursuri și în care Inspectoratul Școlar ar fi trebuit să verifice eventualele nereguli și să le semnaleze.

Transferul de la o școală la alta se face simplu, ca la medicul de familie: directoarele trebuie să-și dea acordul. Problema apare atunci când transferul se face astfel încât să se cumuleze doi ani într-unul. Reprezentanții Ministerului Educației nu știu cum se poate accepta un astfel de transfer, deși practica există în România, de mai mulți ani. Un caz înregistrat la New Generation School din București a ridicat multe semne de întrebare asupra funcționării sistemului de învățământ preuniversitar particular, dar autoritățile nu găsesc nici răspunsuri, nici soluții, pentru copiii deveniți victime. Teoretic, indiferent de activitatea școlii, elevii ar trebui să-și poată recupera anii de studii. Practic, dacă școala nu oferă inspectoratului situația școlară, elevii pierd acei ani de studii, așa cum se întâmplă în cazul recent semnalat.

Discutie telefonica

În urma articolului publicat de Jurnalul Național, despre situația disperată în care se află o elevă de la școala New Generation School, din București, după ce i s-a admis cumularea a doi ani într-unul singur, prin înscrierea din clasa a X-a în clasa a XII-a, autoritățile au încercat să afle mai multe amănunte. Inspectoratul General al Municipiului București, ARACIP și secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Monica Anisie au început o anchetă, pentru a identifica posibilitățile de a recupera foaia matricolă a elevei care fusese eliminată de pe lista de bacalaureat, deși era considerată foarte bună la învățătură. Școala nu a vrut să ne dea explicații, dar nici autoritățile n-au mai găsit pe nimeni care să poată răspunde la întrebări și să pună la dispoziția inspectorilor documente. Autoritățile spun că eleva eliminată de la bacalaureat a fost victima unei escrocherii a școlii, însă aceste instituții de învățământ, chiar dacă nu sunt acreditate, ci doar autorizate pentru a funcționa în România, ar trebui să fie și verificate și consiliate, înainte de a se produce tragediile. Familia elevei a primit asigurări că totul este în conformitate cu legea și că poate absolvi clasa a XII-a, în care școala a înscris-o, dar eleva nu a fost înscrisă pe listele pentru examen.

„Este o escrocherie a școlii. Noi nu putem face nimic. Părinții trebuie să depună plângere penală împotriva școlii și să fie cercetat cazul de procurori. Inspectorii îi caută de câteva zile pe cei de la această școală și au găsit ușile închise, nimeni nu răspunde la telefon, nu putem comunica în niciun fel cu școala”, a declarat, pentru Jurnalul Național, secretarul de stat Monica Anisie. 

A existat, totuși, un Ordin de Ministru prin care se puteau cumula clasele a X-a și a XI-a, în baza căruia este posibil să se fi putut face această înscriere, direct în calasa a XII-a, dar nimeni nu poate explica astăzi ce documente au stat la baza înscrierii.

Inspectori care nu văd

Este inexplicabil de ce Inspectoratul Școlar nu a știut nimic despre această situație până acum. Reprezentanții ARACIP spun că este posibil să se facă mai multe controale din partea lor și să fie prezenți inclusiv inspectori din cadrul ISMB. Cert este faptul că la New Generation School au fost mai multe persoane de la ARACIP și ISMB, iar situația în care a ajuns eleva exclusă de pe lista de bacalaureat ar fi trebuit să fie observată mai întâi de către inspectori. Dacă dosarele elevilor ar fi fost verificate, atât școala, cât și eleva și părinții acesteia ar fi trebuit să fi fost atenționați de către inspectori, astfel încât situația să fie evitată din timp. Autoritățile nu pot găsi un răspuns la întrebarea cum s-a ajuns în această situație și nici nu au o soluție. Ministerul Educației nici măcar nu deschide o anchetă oficială, așteptând rezolvarea de la alte autorități ale statului. Reprezentanții ministerului și ai ISMB se mulțumesc să afirme, la unison, că școala este singura vinovată și că acolo a fost o escroicherie care trebuie să fie rezolvată de Poliție. Între timp, s-ar putea descoperi că mai mulți elevi de la mai multe școli particulare au probleme, tocmai pentru că sistemul nu funcționează. 

Declarații în contradictoriu

Contactată telefonic, fosta directoare nu oferă nicio explicație, rezumându-se la o afirmație echivocă: "Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu mie-mi plăteau taxa. Patroana şcolii ar trebui să ştie", spune fosta directoare, Carmen Niță. După o săptămână de insistențe, conducerea New Generation School a răspuns că nu este nimic adevărat din ceea ce spun părinții elevei sau autoritățile: „Noi niciodată nu am închis ușile. Școala mereu a colaborat cu Inspectoratul, chiar până acum, și în continuare. Nu s-a întâmplat să fim căutați de Inspectorat și să nu fim găsiți. Acum, în perioada de vacanță, fiecare a planificat programul lui dar câte cineva mereu este și programul este comunicat. Între școală, Inspectorat, Minister, ARACIP, până în momentul de față a existat comunicare. Școala a vorbit cu toți, nu a ratat telefoanele și nici e-mailurile, ba chiar, de la școală au fost personal persoane la Inspectorat”, explică cei din conducerea New Generation School.

 

New Generation School, din București, este una dintre puținele instituții de învățământ din țară unde se învață limba arabă. Este autorizată să funcționeze în România, conform legii, chiar dacă nu are acreditare.

Autoritățile ar trebui să controleze modul de desfășurare a cursurilor, dar permit să se facă nereguli, pe care le semnalează doar atunci când nu se mai poate face nimic pentru cei care devin victime.

×
Subiecte în articol: New Generation School