x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE îşi reprimeşte independenţa şi banii

ANRE îşi reprimeşte independenţa şi banii

02 Mar 2011   •   18:04

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE) se va finanţa din fonduri proprii şI va trece din subordinea în coordonarea primului ministru, pentru ca Uniunea Europeană să nu declanşeze procedura de infringement la adresa României.

ANRE nu va mai livra la buget fondurile obţinute şI îşi va stabili singură salariile personalului, potrivit unui proiect de OUG postat pe site-ul ministerului Economiei.

Anul trecut Comisia Europeană a transmis României o scrisoare preventivă legată de statutul ANRE. Agenţia a fost transferată în subordinea premierului în 2009, a fost obligată să verse la bugetul de stat veniturile proprii iar angajaţii au căpătat statut de bugetar. Ulterior, Secretariatul General al Guvernului a propus revenirea ANRE în coodonarea primului ministru şi la regimul de finanţare din surse proprii dar nimic nu s-a mişcat pană cand, la ultima vizită, FMI a criticat faptul că ANRE nu este independentă.

România are termen pană în luna martie a acestui an pentru a implementa directiva europeană privind independenţa ANRE. “Comisia Europeană poate recurge la procedura de infringement împotriva Romaniei pentru netranspunerea legislaţiei europene în cea naţională”, precizează nota de fundamentare a proiectului.

Legea salarizării unitare a personalului bugetar are deja exceptţii pentru angajaţii altor organisme independente si de control, Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

×