În ultima jumătate de an, piaţa asigurărilor din România a părut desprinsă dintr-un scenariu de serial poliţist: descinderi a sute de procurori şi poliţişti la Omniasig, confiscarea şi verificarea a circa un milion de poliţe de asigurare, “decapitarea” conducerii Autorităţii de Supraveghere Fiscală şi arestarea fostului preşedinte Dan Radu Ruşanu şi a omului de afaceri Ilie Carabulea în dosarul ASF-Carpatica, scandal politic şi financiar de proporţii la Astra Asigurări, liderul pieţei, după ce ASF a decis intrarea în administrare specială a societăţii.
Probelemele pieţei asigurărilor din România au ajuns în atenţia organizaţiilor europene.
“ASF a informat Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) despre decizia din data de 18 februarie 2014 privind deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Astra SA. EIOPA apreciază că decizia ASF este în concordanţă cu obiectivul protejării asiguraţilor şi beneficiarilor de asigurări”, spune Daniel Dăianu, vicepreşedintele ASF.
Noua conducere a ASF încearcă să linştească apele pe piaţa asigurărilor. Misiunea este grea mai ales că însuşi preşedintele Traian Băsescu a atacat instituţia categorisind-o drept o “cloacă” şi exprimându-şi susţinerea partizană pentru Dan Adamescu, acţionarul majoritar al Astra Asigurări.
Mişu Negriţoiu, noul preşedinte al ASF, a ieşit săptămâna trecută într-o conferinţă de presă în care a citit un comunicat tremurat prin care încerca să liniştească asiguraţii Omniasig. Conferinţa de presă a fost urmată de noi comunicate prin care ASF a anunţat deschiderea procedurii de redresare financiară a Carpatica ASIG, deţinută de Ilie Carabulea.
Aflată sub lupa EIOPA, noua conducere a ASF a schimbat strategia de comunicare preferând comunicatele de presă, fie ele citite sub forma unor declaraţii de presă. Mişu Negriţoiu, noul preşedinte al ASF, a debutat joia trecută într-o conferinţă de presă în care s-a limitat să citească un mesaj scurt. “Intervenţia mea are scopul de a asigura publicul, consumatorii de produse de asigurări şi clienţii Omniasig că situaţia este sub control. Ne-am asigurat că niciunul dintre posesorii acestor poliţe nu va fi afectat. Este vorba despre poliţele de asigurări de locuinţă, atât obligatorii, cât şi facultative. Numărul acestora este mult mai mic decât cel vehiculat în presă, la fel de mult şi al celor implicaţi”, a afirmat Negriţoiu. Declaraţia de presă a fost făcută după o acţiune fără precedent a procurorilor şi poliţiştilor care au desfăşurat inspecţii concomitent în cele 49 de sucursale ale Omniasig. Conducerea societăţii şi directorii de sucursale sunt bănuiţi că au falsificat prin antedatare poliţe pentru asigurarea locuinţelor, păgubind astfel PAID cu câteva milioane de lei.
Redresare financiară la Carpatica
Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare pentru Carpatica ASIG, începând cu data publicării deciziei în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat emis vineri de ASF. Decizia a fost comunicată Carpatica, iar conducerea societăţii are obligaţia să întocmească şi să depună la ASF un plan de redresare financiară, în cel mult 20 de zile de la data primirii deciziei ASF. Decizia ASF nu afectează capacitatea Carpatica de a emite în continuare poliţe iar cele emise deja rămân valabile până la expirare.
Scandalul de pe piaţa asigurărilor a fost declanşat chiar de Carpatica şi de relaţia privilegiată a omului de afaceri Ilie Carabulea cu Marian Mârzac, director în cadrul ASF. Mârzac, aflat acum în arest preventiv, ar fi întârziat declanşarea unor controale la Carpatica, Carabulea evitând astfel majorarea capitalului social al companiei cu 15 milioane de euro. În acelaşi scandal, procurorii DNA l-au arestat şi pe Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, pe care l-au acuzat de consituirea de grup infracţional.
490 de milioane de lei pentru Astra
În apărarea sa, Ruşanu a spus că decizia procurorilor are legătură cu declanşarea procedurii de administrare specială la societatea Astra SA deţinută de magnatul Dan Adamescu. Procesul fostului preşedinte al ASF nu a început încă. În schimb, contestaţiile depuse de Dan Adamescu la decizia ASF de începere a administrării speciale a fost respinse de insanţe. Acţionarii Astra Asigurări au aprobat planul de majorare a capitalului social cu 490 de milioane de lei în mai multe etape, prima tranşă fiind de aproximativ 70 milioane lei, au informat tot prin comunicat, KPMG - administratorul special al Astra. Majorarea capitalului social este una din măsurile care urmează a fi luate pentru relansarea activităţii Astra SA.