x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capital - Tranzactii RASDAQ cat la "6 din 49"

Capital - Tranzactii RASDAQ cat la "6 din 49"

01 Dec 2004   •   00:00

Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiilor listate la Bursa Electronica RASDAQ (BER) a ajuns la 535,5 miliarde de lei.

Numai saptamana trecuta, tranzactiile au insumat 133,85 miliarde de lei, aproape cat fondul de castiguri pus la bataie al Loto "6 din 49". "Diferenta este ca, atunci cand "joci" la Bursa, nu o faci la noroc si nu ai cum sa pierzi daca te informezi corect. In timp ce unii sunt doar jucatori, altii sunt investitori", spune un broker, care nu a dorit sa fie citat cu comparatii dintre cele doua tipuri de "plasamente".

VEDETELE. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Grupului IATSA Pitesti (cu o valoare totala a tranzactiilor de 36,9 miliarde de lei) si SOCEP Constanta (unul dintre cei mai importanti operatori portuari - 10,7 miliarde). Argus Constanta a cumulat abia 6,65 miliarde de lei, desi a avut o crestere sapatamanala a pretului mediu pe actiune de aproape 3%, pana la 37.262 de lei. IATSA nu se numara nici printre primele 20 de societati din clasamentul numarului de tranzactii pe intreaga luna noiembrie.

Numarul de tranzactii este o masura a lichiditatii pietei. A zecea clasata a saptamanii trecute, Romlux Targoviste, abia a strans 79 de tranzactii toata saptamana. In acelasi timp, SOCEP a depasit 200 de tranzactii, urmata fiind de Rompetrol Bucuresti, societatea de management a grupului omonim, cu 194 de tranzactii. A cincea clasata a fost Argus, cu 124 de tranzactii.

INTERESE. Lichiditatea pietei depinde de usurinta cu care se pot gasi actiuni de vanzare sau de cumparare, respectiv de proportia de actiuni care nu sunt detinute de actionari semnificativi, care au pachete mai mari de 10% si care au intentia de a controla activitatea societatii.

Astfel, potrivit informatiilor de piata, interesul pentru IATSA a fost ocazional, tranzactiile datorandu-se unui transfer intre actionari care controleaza societatea (de la Total Distribution Grup catre actionarul majoritar al acesteia si al IATSA, Tiberiu Nica Postelnicu).

Argus, care ocupa 20% din piata uleiului, starneste interesul americanilor de la Cargill si al norvegienilor de la Orkla Foods, iar cand doi "mari" se bat, au de castigat si micii investitori. Nu de foarte mult timp, Cargill a preluat, contra 22 de milioane de euro, doua fabrici de ulei de la Topway, plus dreptul de folosinta a marcii Bunica. (Adrian N. Ionescu)

RECOLTA DE NOIEMBRIE
SOCEP a fost campioana valorii tranzactiilor pe toata luna noiembrie (cu 52,6 miliarde de lei) si vicecampioana dupa numarul de tranzactii. Argus este doar a cincea, cu 24,54 miliarde, dar intre cele doua vedete s-au strecurat "stele" ocazionale (ca sa nu spunem cazatoare, pentru ca nu ar fi riguros adevarat), cum sunt Mecanica Ceahlau, Remat Bihor si acelasi grup IATSA. Din nou, numarul de tranzactii calibreaza adevarata importanta pe piata a emitentilor respectivi de actiuni. SOCEP a inregistrat 655 in noiembrie, depasita doar de Rompetrol SA, care este antrenata in turbionul restructurarii gupului. Argus a numarat 505 tranzactii, iar Mecanica Ceahlau, cu 85 de tranzactii, nu a intrat intre primele 20. Prin urmare, cele 10 tranzactii ale IATSA sau unica tranzactie cu Remat nu merita vreun plus de atentie.
×
Subiecte în articol: economic tranzactii