Dacă obișnuiești (sau obișnuiai) să te plimbi frecvent prin centrul Capitalei, cu siguranță că ai observat, măcar o dată, o clădire pe care era afișată o bulină roșie. Ce înseamnă însă această bulină roșie? Ea arată că respectivul imobil este deosebit de vulnerabil la cutremure, așa ceva reprezintă, în general vorbind, un semnal de alarmă pentru orice potențial cumpărător de locuință. Din cele de mai jos poți afla, mai concret, la ce se referă acest simbol, dar și care sunt riscurile – și avantajele! – achiziției unei asemenea proprietăți.
Ce înseamnă bulina roșie afișată pe unele clădiri din București
Bulina roșie înseamnă că o clădire este încadrată în clasa I de risc seismic, adică are șanse mari de prăbușire în cazul unui cutremur de proiectare corespunzător stării-limită ultime. Potrivit legii, există, din acest punct de vedere, patru categorii de imobile: în clasa a II-a de risc se încadrează construcțiile care sub efectul unui cutremur de anvergură pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă; clasa a III-a cuprinde construcțiile ce pot prezenta degradări importante, dar care nu afectează semnificativ siguranța structurală; clasa a IV-a include imobilele la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare. Potrivit listei imobilelor din București cu expertiză tehnică din punctul de vedere al riscului seismic, actualizată și publicată în noiembrie 2020 de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), la nivelul Capitalei există 358 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I. Acest document ar trebui consultat de orice potențial cumpărător al unei locuințe vechi înainte de luarea unei decizii concrete de achiziție.
Care este prețul mediu al unei locuințe într-un bloc cu bulină roșie
Unul dintre principalele avantaje ale multora dintre imobilele cu bulină roșie este reprezentat de localizarea lor favorabilă, adesea în zona centrală a orașului. La aceasta se adaugă prețul extrem de accesibil comparativ cu nivelul normal al pieței din zona respectivă, ce poate coborî sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, prețurile apartamentelor din Capitală se situau la o medie de 1.367 de euro pe metru pătrat util la finele lunii octombrie, potrivit datelor portalului specializat Imobiliare.ro.
Care sunt riscurile unei locuințe într-un bloc cu bulină roșie
Din momentul în care ai aflat ce înseamnă bulina roșie, este evident că, dintre riscurile asociate unei locuințe încadrate în clasa I de vulnerabilitate seismică, cel mai important constă în pierderea de vieți omenești în cazul unui cutremur major. La aceasta s-ar adăuga, din perspectiva investitorului, durata de viață mai scurtă a unor asemenea apartamente, dar și șansele în general mai reduse de majorare a valorii lor de piață, în timp. Cu toate acestea, Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate, este de părere că și asemenea proprietăți prezintă, în anumite condiții, un potențial investițional demn de luat în calcul. „Cred că investiția în asemenea proprietăți calificate în categorii de risc, foarte multe situate în centrul Bucureștiului, este una foarte bună din perspectiva randamentului investițional și chiar a potențialului de apreciere a capitalului”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni marca imoExpert.
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, mai bine de jumătate din suprafața Capitalei prezintă o vulnerabilitate cel puțin medie la seisme
Pe lângă imperativul de a analiza, cu atenție, situația fiecărui imobil în parte, de ajutor îți poate fi și harta seismică a Capitalei, întocmită de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Sursă foto: Dreamstime.com