x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenței va finaliza investigația companiei Hidroelectrica la începutul anului viitor

Consiliul Concurenței va finaliza investigația companiei Hidroelectrica la începutul anului viitor

04 Dec 2020   •   11:10
Consiliul Concurenței va finaliza investigația companiei Hidroelectrica la începutul anului viitor

Investigația Consiliului Concurenței asupra companiei Hidroelectrica se va termina, cel târziu, la începutul anului viitor, potrivit președintelui instituției, Bogdan Chirițoiu.

"Credem că la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor o să terminăm investigaţia noastră împotriva Hidroelectrica. Credem că această investigaţie va face să funcţioneze mai bine Piaţa pentru Ziua Următoare. Vrem să vedem o mai scăzută utilizare a Pieţei de Echilibrare şi cantităţi mai mari disponibile pe Piaţa de Ziua Următoare", a spus acesta.

Este posibil ca în 2021 să fie investigată situaţia bonusului de cogenerare din industria energiei electrice.

"Şi pentru ministerul Energiei, şi pentru noi, este important ce se întâmplă cu utilizatorii de energie. Primim sesizări, semnale şi eu sunt convins, ca şi Guvernul, că preţul energiei, în special al electricităţii, este mai mare pentru consumatorii industriali în România decât în alte ţări cu care concurăm în atragerea de investiţii şi în exporturi. Şi aici s-au făcut eforturi. Acum câţiva ani s-au redus, sau se dau reduceri, pentru contribuţia pentru certificate verzi, recent s-a scăzut contribuţia pentru certificatele de emisie. Poate trebuie să ne uităm şi la bonusul de cogenerare, mai ales că acum a crescut destul de mult, în ultima vreme, după noile calcule ale ANRE. Deci, aceasta este o potenţială zonă la care ar trebui să ne uităm anul viitor", a mai declarat Chiriţoiu.

Instituția a început o anchetă, în septembrie 2018, cu privire la un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica pe piaţa energiei electrice din România.

"Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare", arăta instituția, în urmă cu doi ani.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) reprezintă o componentă a pieţei angro de energie electrică, principala piaţă spot de energie electrică din România, şi este cadrul organizat în care de desfășoară tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare, care este şi ziua de livrare. Preţul de închidere al PZU este folosit drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice.

Piaţa de Echilibrare (PE) este una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem, care echilibrează balanţa producţie-consum în timp real.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica consiliul concurenţei