Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a anunţat finalizarea tuturor normelor tehnice de aplicare a Legii nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.
„Având în vedere faptul că România este situată într-o zonă geografică cu risc foarte mare în producerea calamităţilor naturale şi a rolului social al legii nr. 260/ 2008, avem convingerea că, împreuna cu directorul general, domnul Marius Bulugea, Consiliul de Administraţie al PAID va depune toate eforturile pentru implementarea cu succes a legislaţiei asigurării obligatorii a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor în cel mai scurt timp posibil ", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.Procesul de emitere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor ar putea să înceapă spre sfârşitul lunii martie a acestui an. Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Astfel că, fiecare locuinţă va fi asigurată în caz de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Valoarea asigurată a unei locuinţe se va situa între 10.000 şi 20.000 de euro. Nerespectarea obligativităţii acestei asigurări, atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei.
Legea 260 cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008, când s-a anunţat că va deveni efectivă la 1 iulie 2009. Termenul era condiţionat de dezvoltarea unui sistem informativ pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte aferente fondului locativ naţional.
Asigurările obligatorii pentru locuinţe vor putea fi încheiate la Astra Asigurări, Groupama România, Clal România, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, Euroins România, Grawe România, Credit Europe Asigurări, Certasig, Carpatica Asig, City Insurance, ABC Asigurări.