Legea privind salarizarea unică a bugetarilor va avea la bază principiile care se aplică în domeniu în ţările Uniunii Europene şi va avea efect în 2010, a anunţat, astăzi, vicepremierul Dan Nica, la finalul şedinţei liderilor coaliţiei de guvernare, anunţă Agerpres.
'Principalul punct pe care l-am discutat s-a referit la legea de salarizare unică a bugetarilor din România şi am căzut de acord asupra unui set de principii care va fi discutat şi la şedinţa de Guvern', a precizat Nica.Potrivit acestuia, unul dintre principalele principii care vor sta la baza elaborării legii se referă la o ierarhizare în concordanţă cu sistemul de salarizare a bugetarilor din ţările membre UE şi la un sistem de echivalenţă a funcţiilor în grilele de salarizare.
'Am vrut să fac această precizare pentru că au apărut foarte multe speculaţii în privinţa modului de ierarhizare sau al echivalenţei diverselor funcţii din sistemul bugetar şi acest lucru nu este real, iar modul în care noi dorim să continuăm această lege se bazează pe principiul european al unei salarizări unice care să respecte atât competenţa, cât şi profesionalismul, ierarhia socială şi modul în care îşi desfăşoară activitatea fiecare bugetar', a explicat vicepremierul.
Un alt principiu discutat în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale se referă la păstrarea unui raport de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim. 'Celelalte lucruri care ţin de modul de apreciere a fiecărei funcţii şi categorii de bugetar va ţine cont de acest principiu fundamental acela al salarizării pe principii europene. Aşa cum este în Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, aşa va fi şi în România', a subliniat Dan Nica. (V.A.)