x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea s-a schimbat: Tot aurul în ţară

Legea s-a schimbat: Tot aurul în ţară

17 Apr 2019   •   21:10
Legea s-a schimbat: Tot aurul în ţară

Banca Națională a României (BNR) va fi obligată să aducă în țară toată rezerva de aur păstrată în acest moment la Banca Angliei, conform unui proiect de lege inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae, iar deputații din comisia de buget au întocmit raportul de adoptare al actului normativ.

Din proiect a fost eliminată prevederea prin care BNR putea menține doar 5% din rezerva de aur în străinătate. Astfel, conform noii forme a reglementării, niciun gram de aur nu va mai putea fi ţinut în afara țării.

Atât Consiliul Legislativ, cât și BNR avertizează că o astfel de modificare a statului BNR are nevoie de avizul Băncii Centrale Europene (BCE). Proiectul de lege, care va fi transmis acum la votul din plen al Camerei Deputaților, modifică Legea 312/2004 în acest sens.

De asemenea, Opoziția s-a opus iniţiativei. "Scopul principal al rezervelor de aur din străinătate nu este acela de a produce venituri, ci de a constitui o garanție reală, verificată de terțe părți, pentru capacitatea de plată a României ," a declarat deputatul USR Cosette Chichirău.

×
Subiecte în articol: aur romania