x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liviu Voinea: Adoptarea euro va elimina riscul valutar

Liviu Voinea: Adoptarea euro va elimina riscul valutar

12 Mai 2014   •   11:05
Liviu Voinea: Adoptarea euro va elimina riscul valutar

Preţurile nu vor creşte odată cu trecerea României la moneda unică europeană, în schimb avantajul este că va fi eliminat riscul valutar, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei IMM-urilor la creşterea economică.

"Am anunţat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiţi paşi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar şi va scădea constant costul creditării. Nu vor creşte preţurile, iar acest lucru s-a demonstrat în ţările care au aderat recent la această monedă. Nu înseamnă egalizarea costurilor", a declarat Voinea.

"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetară. România nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va rămâne stabil. Este un semnal că, pe termen lung, se pot face afaceri în România în moneda principalilor noştri parteneri de investiţii şi de afaceri", a mai spus ministrul delegat pentru Buget.

Pe 6 mai, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, evenimente care s-au desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a declarat că acest obiectiv nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor.

"Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată, îl va stabili şi ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018 - 2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem nişte termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla aşa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta şi gata, aţi intrat în zona euro. Trebuie să ştie oamenii despre ce este vorba", a precizat şeful băncii centrale

×