Sistemul actual de pensii are o structură de deficit cronic şi are foarte multe breşe, potrivit ministrului Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan. "Plata pensiilor va deveni o problemă majoră în viitor, dacă sistemul nu este restructurat", a declarat Şeitan.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat, într-o conferinţă de presă televizată, ca legea pensiilor urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului şi va fi aplicată, cel mai probabil, începând cu 1 ianuarie 2011."Sistemul de pensii din România a devenit nesustenabil financiar şi trebuie restructurat. Acest sistem are de câţiva ani o structură de deficit cronic şi trebuie aduşi bani din alte zone pentru a-l susţine. Păstrând acelaşi sistem fără modificari, după 2020 putem ajunge la 6% deficit din PIB al acestui sistem", a declarat ministrul Şeitan.
Legea prevede creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani până în 2030, atât pentru femei, cât şi pentru barbati. În plus, va creşte contribuţia plătită de militari şi politişti la sistemul de pensii.
"Ne propunem să creştem vârsta de pensionare şi să egalizăm vârsta de pensionare între bărbaţi şi femei. Această creştere a vârstei de pensionare se face gradual, începând din 2015. O să avem atunci vârsta de pensionare la 60 de ani femeile şi 65 bărbaţii. Între 2015 şi 2030 o să crească vârsta de pensionare gradual doar la femei, astfel încât cele două vârste să se egalizeze. Pentru bărbaţi, speranţa medie de viaţă în 2010 este de 70 de ani. Speranţa de viaţă în 2030 pentru bărbaţi este de peste 75 de ani, iar pentru femei de 81 de ani.", a mai spus Mihai Şeitan.
Creşterea vârstei de pensionare este completată în această lege şi de o creştere a vârstei de pensionare a celor din armată şi poliţie, care nu au fost până în prezent în acest sistem şi care până acum ieşeau la pensie la 55 de ani. "Ei vor ieşi la pensie la 60 de ani. Din 2011, militarii şi poliţiştii vor plăti aceeaşi contribuţie la sistemul de pensii", a precizat ministrul Muncii. (V.A.)