x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbare la nivel UE. Se va introduce un nou permis pentru conducerea SUV-urilor. Șoferii vor fi nevoiți să dea un nou examen

Schimbare la nivel UE. Se va introduce un nou permis pentru conducerea SUV-urilor. Șoferii vor fi nevoiți să dea un nou examen

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2023   •   12:30
Schimbare la nivel UE. Se va introduce un nou permis pentru conducerea SUV-urilor. Șoferii vor fi nevoiți să dea un nou examen
Sursa foto: Foto: Antena 3

Șoferii români cu permisul auto de categoria B nu vor mai avea voie să conducă SUV-uri pe drumurile publice. Pentru a putea conduce aceste autoturisme vor fi nevoiți să dea un nou examen.

O nouă regulă pentru șoferi ar putea veni chiar de la Bruxelles. Se dorește introducerea unei noi categorii pe permisul auto. Europarlamentarul francez Karima Delli își dorește să introducă un nou permis pentru conducerea SUV-urilor. Motivul, sunt mai poluante, ocupă mai mult spațiu pe șosele și pot provoca accidente grave.

Principalul punct de dezbatere în proiectul propus se referă la necesitatea unui permis special pentru conducerea SUV-urilor. Conform propunerii, permisul auto de categoria B, care a fost suficient până acum pentru a conduce majoritatea autovehiculelor, nu va mai fi valabil pentru SUV-uri.

Vehiculele ”nu numai că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, dar în ceea ce privește siguranța rutieră, ele sunt mai susceptibile de a fi supuse unor coliziuni decât autoturismele ușoare, cu consecințe mult mai grave”, a scris eurodeputatul Verzilor, care conduce lucrările Parlamentului pentru o reformă a normelor Uniunii Europene privind permisele de conducere. 

Mai mult decât atât, permisul categoria B necesar în prezent pentru a conduce autoturismele și camionetele” nu este complet adecvat pentru cele mai grele autoturisme”, a mai argumentat eurodeputatul. 

Așadar, Karima Delli își dorește un nou permis de conducere categoria B+, care ar urma să se aplice mașinilor și camionetelor care cântăresc mai mult de 1,8 tone. Șoferii ar urma să îl obțină doar după o perioadă de probă de 2 ani cu un permis B normal, și doar de la vârsta de 21 de ani, scrie Politico.

Delli a adăugat că ar putea exista excepții pentru scopuri profesionale sau speciale, cum ar fi vehiculele de urgență. 

Cu toate acestea, proiectul propus a stârnit controverse și dezbateri aprinse. Unii susțin că SUV-urile sunt adesea preferate pentru siguranța și confortul oferite în timpul condusului și că introducerea unui nou permis și a unui sistem pe puncte ar putea fi excesiv de restrictive. Un astfel de sistem „are potențialul de a reduce numărul de accidente și decese pe drumurile noastre”, a scris parlamentarul. 

 

×
Subiecte în articol: examen auto suv Karima Delli