Când laptele este adus la rang de artă, iar iaurtul și brânzeturile maturate devin artefacte, păstrându-și calitățile din natură, se atinge desăvârșirea gustului. Pentru că unora le place laptele, în cea mai naturală și sănătoasă formulă a lui, Artesana vine în întâmpinarea acestor gusturi rafinate, cu produse lactate artizanale, naturale, pornind de la o dublă poveste de dragoste a celor care le-au creat pentru fanii din România.
Povestea laptelui artizanal a început cu povestea de dragoste a familiei Alina și Daniel Donici. Evelin, Bianca și Darius sunt copiii lor, iar din dragostea pentru lapte s-au născut produsele Artesana. Cum au devenit Alina și Daniel artizanii laptelui? Ideea le-a venit după ce au gustat o brânză maturată, de capră, adusă de un prieten, din Spania. Și s-au gândit că pot face și ei așa ceva, ba chiar mai bine, în România. Pentru că au avut, în copilăria lor, cele mai bune lactate, care nu doar i-au hrănit sănătos, dar i-au și inspirat, pentru a crea ceva unic, ideile le-au venit natural, una după alta, până când au ridicat împreună un brand românesc ideal. Daniel își amintește cu drag de bunătățile din lapte pe care i le dădea bunica Ruxandra în căsuța dintr-un mic sat din nordul județului Galați. Îi este dor și acum de iaurtul cu „lostopane”, pus la prins în ulcele de lut ori borcane mari de sticlă. „Atunci când turnam iaurtul în cană, bucăți mari de lostopane se desprindeau ca niște aisberguri, cădeau cu viteză și ne stropeau cu zer. Bunica Ruxandra a transformat lactatele din cămara de lângă bucătărie în cele mai gustoase amintiri ale copilăriei: plăcinte poale-n brâu, pască de Paște, mămăligă caldă cu brânză proaspătă și smântână ori lapte rece cu mămăligă”, povestește artizanul laptelui de acum. Când le-a venit ideea de a-și transforma pasiunea comună pentru lapte în brand românesc erau doar doi tineri căsătoriți, corporatiști, dar și-au adunat toate resursele și creativitatea, pentru a construi o afacere de familie, pentru familii sănătoase și fericite.
Laptele proaspăt și neomogenizat are caimac
Laptele de la Artesana este pasteurizat la temperatură joasă, integral, neomogenizat și de aceea are caimac! Artesana pasteurizează la temperaturi joase, ca să păstreze intacte proprietățile naturale ale laptelui. Pentru asta, folosește cele mai noi tehnologii, acelea care asigură o intervenție minimum necesară asupra laptelui, astfel încât să fie optim pentru consum și să-i fie menținute în întregime vitaminele, proteinele și acizii grași. „Laptele Artesana este exact așa cum vine de la ferme, cu grăsime variabilă natural între 3,5 și 4,2%. Acest lucru depinde de fiecare lot de lapte, dar și de anotimpuri. În anotimpul cald, laptele e mai puțin gras, iar în cel rece, mai gras. Hrana animalelor face diferența. Laptele nu se standardizează niciodată, asta însemnând că nu este adus la un conținut de grăsime standard, uniform. Lucrăm separat cu fiecare lot de lapte care vine de la fiecare fermă”, explică Alina Donici. Una dintre principalele deosebiri între laptele de la Artesana și celelalte produse de pe rafturile magazinelor este că Artesana nu intervine asupra laptelui, adică nu omogenizează. Astfel, globulele de grăsime rămân intacte, nu sunt sparte în particule mici, astfel încât acestea nu se împrăștie în toată masa de lapte, ceea ce asigură o procesare optimă a lui de către organismul nostru. De asemenea, laptele neomogenizat are întotdeauna variații de gust, în funcție de sezon. Din acest motiv gustul lactatelor Artesana nu e niciodată același.
Arta brânzeturilor maturate de România
Pe lângă laptele proaspăt de vacă și de capră, cu caimac, iaurturi, sana, kefir sau cremele de brânză, Artesana a creat pentru fanii din România, cinci tipuri de brânză maturată: de vacă, de capră, cu nuci, cu peperoncino și cu trufe negre. „Brânzeturile maturate sunt pentru cunoscători, adevărații „aficionados”. Ei se gândesc cu bucurie anticipativă și cu o infinită plăcere la combinații de texturi, gusturi și arome, vălurile lor palatine și nările lor fremătânde așteaptă noutatea cu nerăbdare și fervoare. Punem în forme brânză proaspătă, făcută din lapte neomogenizat, pasteurizat la temperatură joasă, sare de mare neiodată și fermenți lactici. O lăsăm la ventilat câteva ore, iar apoi o ducem într-un depozit cu temperatura și umiditatea bine controlate. Acolo brânza stă la maturat 3, ba chiar 4 săptămâni. Abia apoi o feliem și o ambalăm în pungi vidate, unde își continuă procesul de maturare. Întregul proces de fabricație este o călătorie făcută fără grabă, pentru ceva cu adevărat bun. Ceva pe gustul tuturor, dar care ar încânta și adevărații cunoscători. Ceva ce te poate încânta și pe tine, în orice moment al zilei”, explică Daniel Donici.
Decalogul Artesana
Din anul 2012, de când au intrat pe piața din România, produsele lactate Artesana au respectat și un cod de etică al brandului românesc:
1. Fără compromisuri!
2. Lapte livrat de la furnizori aleși pe sprânceană, vizitați personal de Alina și Daniel. Fermieri care le-au dovedit că au grijă de bunăstarea animalelor pe care le cresc, plătiți corespunzător pentru eforturile lor.
3. Intervenție minimă asupra laptelui pentru păstrarea tuturor calităților lui.
4. Rețete autentice, adaptate laptelui românesc și sezonalității lui.
5. Igienă absolută în fabrică, mai ceva ca în spitale.
6. Testări frecvente ale materiei prime de la fermieri. Calitate, parametri, sănătate. Respectarea cu sfințenie a tuturor standardelor de calitate și de siguranță ale produselor.
7. Angajați bine pregătiți și dedicați. Oameni care împărtășesc valorile lui Daniel și pe ale Alinei, dispuși să învețe și să se autodepășească.
8. Ambalaje de sticlă. Întotdeauna de sticlă! Așa, ca pe vremuri. Pentru păstrarea produselor în condiții optime.
9. Grijă pentru angajați, grijă pentru rodul muncii lor, grijă pentru clienți.
10. Tot... Fără compromisuri!
Laptele are gustul anotimpurilor, pentru că natura știe cel mai bine să facă magie, să îmbogățească pășunile cu alte și alte plante în fiecare sezon. Artesana o iubește și-o prețuiește. O cunoaște și-o lasă să-i fie sursă de inspirație continuă. Ea nu e niciodată la fel, Artesana nu e niciodată la fel.
Alina Donici
Caimac adevărat are doar laptele neomogenizat
Grăsimea neatinsă se ridică la suprafață, formând un dop consistent de smântână dulce. „La Artesana, caimacul e pe bune. Sau dopul de grăsime, depinde cum îți place să-i spui. Iată cum se poate testa: Se poate lua orice sticlă cu lapte – noi ambalăm doar în sticlă, tocmai ca să păstrăm intacte gustul și proprietățile produselor – și se întoarce cu capacul în jos. Se poate vedea imediat că nu curge, tocmai datorită caimacului consistent. Nu e nicio scamatorie, e doar dovada că tot ce-am spus mai sus e adevărat!”, explică Daniel Donici.
Brânza maturată Artesana stă cu mândrie pe farfurie alături de orice delicatese. Dar se poate savura și simplă, pentru că este ea însăși o delicatesă.