x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

(P) Artesana – Artizanii laptelui proaspăt și sănătos

0
Autor: Diana Scarlat 29 Iul 2021 - 07:50
(P) Artesana – Artizanii laptelui proaspăt și sănătos
Vezi galeria foto


Când laptele este adus la rang de artă, iar iaurtul și brânzeturile maturate devin artefacte, păstrându-și calitățile din natură, se atinge desăvârșirea gustului. Pentru că unora le place laptele, în cea mai naturală și sănătoasă formulă a lui, Artesana vine în întâmpinarea acestor gusturi rafinate, cu produse lactate artizanale, naturale, pornind de la o dublă poveste de dragoste a celor care le-au creat pentru fanii din România.

 

Povestea laptelui artizanal a început cu povestea de dragoste a familiei Alina și Daniel Donici. Evelin, Bianca și Darius sunt copiii lor, iar din dragostea pentru lapte s-au născut produsele Artesana. Cum au devenit Alina și Daniel artizanii laptelui? Ideea le-a venit după ce au gustat o brânză maturată, de capră, adusă de un prieten, din Spania. Și s-au gândit că pot face și ei așa ceva, ba chiar mai bine, în România. Pentru că au avut, în copilăria lor, cele mai bune lactate, care nu doar i-au hrănit sănătos, dar i-au și inspirat, pentru a crea ceva unic, ideile le-au venit natural, una după alta, până când au ridicat împreună un brand românesc ideal. Daniel își amintește cu drag de bunătățile din lapte pe care i le dădea bunica Ruxandra în căsuța dintr-un mic sat din nordul județului Galați. Îi este dor și acum de iaurtul cu „lostopane”, pus la prins în ulcele de lut ori borcane mari de sticlă. „Atunci când turnam iaurtul în cană, bucăți mari de lostopane se desprindeau ca niște aisberguri, cădeau cu viteză și ne stropeau cu zer. Bunica Ruxandra a transformat lactatele din cămara de lângă bucătărie în cele mai gustoase amintiri ale copilăriei: plăcinte poale-n brâu, pască de Paște, mămăligă caldă cu brânză proaspătă și smântână ori lapte rece cu mămăligă”, povestește artizanul laptelui de acum. Când le-a venit ideea de a-și transforma pasiunea comună pentru lapte în brand românesc erau doar doi tineri căsătoriți, corporatiști, dar și-au adunat toate resursele și creativitatea, pentru a construi o afacere de familie, pentru familii sănătoase și fericite.

 

Laptele proaspăt și neomogenizat are caimac

 

Laptele de la Artesana este pasteurizat la temperatură joasă, integral, neomogenizat și de aceea are caimac! Artesana pasteurizează la temperaturi joase, ca să păstreze intacte proprietățile naturale ale laptelui. Pentru asta, folosește cele mai noi tehnologii, acelea care asigură o intervenție minimum necesară asupra laptelui, astfel încât să fie optim pentru consum și să-i fie menținute în întregime vitaminele, proteinele și acizii grași. „Laptele Artesana este exact așa cum vine de la ferme, cu grăsime variabilă natural între 3,5 și 4,2%. Acest lucru depinde de fiecare lot de lapte, dar și de anotimpuri. În anotimpul cald, laptele e mai puțin gras, iar în cel rece, mai gras. Hrana animalelor face diferența. Laptele nu se standardizează niciodată, asta însemnând că nu este adus la un conținut de grăsime standard, uniform. Lucrăm separat cu fiecare lot de lapte care vine de la fiecare fermă”, explică Alina Donici. Una dintre principalele deosebiri între laptele de la Artesana și celelalte produse de pe rafturile magazinelor este că Artesana nu intervine asupra laptelui, adică nu omogenizează. Astfel, globulele de grăsime rămân intacte, nu sunt sparte în particule mici, astfel încât acestea nu se împrăștie în toată masa de lapte, ceea ce asigură o procesare optimă a lui de către organismul nostru. De asemenea, laptele neomogenizat are întotdeauna variații de gust, în funcție de sezon. Din acest motiv gustul lactatelor Artesana nu e niciodată același.

 

Arta brânzeturilor maturate de România

 

Pe lângă laptele proaspăt de vacă și de capră, cu caimac, iaurturi, sana, kefir sau cremele de brânză, Artesana a creat pentru fanii din România, cinci tipuri de brânză maturată: de vacă, de capră, cu nuci, cu peperoncino și cu trufe negre. „Brânzeturile maturate sunt pentru cunoscători, adevărații „aficionados”. Ei se gândesc cu bucurie anticipativă și cu o infinită plăcere la combinații de texturi, gusturi și arome, vălurile lor palatine și nările lor fremătânde așteaptă noutatea cu nerăbdare și fervoare. Punem în forme brânză proaspătă, făcută din lapte neomogenizat, pasteurizat la temperatură joasă, sare de mare neiodată și fermenți lactici. O lăsăm la ventilat câteva ore, iar apoi o ducem într-un depozit cu temperatura și umiditatea bine controlate. Acolo brânza stă la maturat 3, ba chiar 4 săptămâni. Abia apoi o feliem și o ambalăm în pungi vidate, unde își continuă procesul de maturare. Întregul proces de fabricație este o călătorie făcută fără grabă, pentru ceva cu adevărat bun. Ceva pe gustul tuturor, dar care ar încânta și adevărații cunoscători. Ceva ce te poate încânta și pe tine, în orice moment al zilei”, explică Daniel Donici.

 

 

Decalogul Artesana

 

Din anul 2012, de când au intrat pe piața din România, produsele lactate Artesana au respectat și un cod de etică al brandului românesc:

1. Fără compromisuri!

2. Lapte livrat de la furnizori aleși pe sprânceană, vizitați personal de Alina și Daniel. Fermieri care le-au dovedit că au grijă de bunăstarea animalelor pe care le cresc, plătiți corespunzător pentru eforturile lor.

3. Intervenție minimă asupra laptelui pentru păstrarea tuturor calităților lui.

4. Rețete autentice, adaptate laptelui românesc și sezonalității lui.

5. Igienă absolută în fabrică, mai ceva ca în spitale.

6. Testări frecvente ale materiei prime de la fermieri. Calitate, parametri, sănătate. Respectarea cu sfințenie a tuturor standardelor de calitate și de siguranță ale produselor.

7. Angajați bine pregătiți și dedicați. Oameni care împărtășesc valorile lui Daniel și pe ale Alinei, dispuși să învețe și să se autodepășească.

8. Ambalaje de sticlă. Întotdeauna de sticlă! Așa, ca pe vremuri. Pentru păstrarea produselor în condiții optime.

9. Grijă pentru angajați, grijă pentru rodul muncii lor, grijă pentru clienți. 

10. Tot... Fără compromisuri!

 

Laptele are gustul anotimpurilor, pentru că natura știe cel mai bine să facă magie, să îmbogățească pășunile cu alte și alte plante în fiecare sezon. Artesana o iubește și-o prețuiește. O cunoaște și-o lasă să-i fie sursă de inspirație continuă. Ea nu e niciodată la fel, Artesana nu e niciodată la fel.

Alina Donici

 

 

Caimac adevărat are doar laptele neomogenizat

Grăsimea neatinsă se ridică la suprafață, formând un dop consistent de smântână dulce. „La Artesana, caimacul e pe bune. Sau dopul de grăsime, depinde cum îți place să-i spui. Iată cum se poate testa: Se poate lua orice sticlă cu lapte – noi ambalăm doar în sticlă, tocmai ca să păstrăm intacte gustul și proprietățile produselor – și se întoarce cu capacul în jos. Se poate vedea imediat că nu curge, tocmai datorită caimacului consistent. Nu e nicio scamatorie, e doar dovada că tot ce-am spus mai sus e adevărat!”, explică Daniel Donici.

 

 

Brânza maturată Artesana stă cu mândrie pe farfurie alături de orice delicatese. Dar se poate savura și simplă, pentru că este ea însăși o delicatesă.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce ar trebui să știi dacă vrei să îți construiești un business în industria de retail

Ce ar trebui să știi dacă vrei să îți construiești un business în industria de retail
Industria de retail este într-o continuă schimbare, dat fiind faptul că obiceiurile de consum ale cumpărătorilor se modifică în permanență, iar tehnologia joacă un rol important în dezvoltarea unui astfel de...

Victor Negrescu cere Comisiei Europene să oprească explozia prețurilor la energie

Victor Negrescu cere Comisiei Europene să oprească explozia prețurilor la energie
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene să intervină rapid pentru a stopa creșterea prețurilor la energie. „Am solicitat Comisiei Europene să intervină rapid pentru a stopa creșterea...

Culmea ironiei. După scumpirea gazelor, se ieftinesc lemnele de foc

Culmea ironiei. După scumpirea gazelor, se ieftinesc lemnele de foc
În timp ce piața energiei a explodat după scumpirea gazelor și electricității, acum va scăde TVA-ul la lemnele de foc. Reducerea va fi de la 19%, în prezent, la 5%, potrivit senatorului PSD, Radu...

Mitul sistemul de muncă hibrid se dărâmă. Mai puțin atractiv decât se crede

Mitul sistemul de muncă hibrid se dărâmă. Mai puțin atractiv decât se crede
Sistemul  de muncă hibrid capătă tot mai mult teren odată cu pandemia de COVID-19. Dincolo de avantaje însă, acesta ar putea genera mai multă frustrare decât flexibilitate. Sistemele hibride au fost...

”CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE GESTIONARE A CRIZEI CAUZATĂ DE VIRUSUL COVID-19 PRIN DOTAREA CU APARATURĂ MEDICALĂ A INSTITUTULUI NAȚIONAL DE NEUROLOGIE ȘI BOLI NEUROVASCULARE, BUCUREȘTI”   

”CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE GESTIONARE A CRIZEI CAUZATĂ DE VIRUSUL COVID-19 PRIN DOTAREA CU APARATURĂ MEDICALĂ A INSTITUTULUI NAȚIONAL DE NEUROLOGIE ȘI BOLI NEUROVASCULARE, BUCUREȘTI”   
Axa Prioritară 9 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 Operaţiunea - Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare...

Ce bonusuri oferă casinourile de pe internet?

Ce bonusuri oferă casinourile de pe internet?
Când vine vorba de oferte și bonusuri, casinourile online se prezintă excelent. Aproape toți operatorii de casino de pe internet oferă diferite promoții atât clienților noi, cât și celor existenți. De altfel,...

Cum te ajută tehnologia să ai un business de succes – Idei pentru antreprenorii la început de drum

Cum te ajută tehnologia să ai un business de succes – Idei pentru antreprenorii la început de drum
Potrivit celor mai recente studii, sunt din ce în ce mai mulți tineri care vor să scape din “lanțurile” companiilor și să își creeze propriile lor firme. Dorința de a realiza venituri pe cont propriu și de...

Un român devine şef al gigantului bancar american Citi în Rusia

Un român devine şef al gigantului bancar american Citi în Rusia
Marius Dorner a fost numit director divizie companii multinaţionale pentru gigantul bancar american Citi în Rusia şi regiunea Rusia, Ucraina şi Kazahstan, informează Ziarul Financiar. El devine director diviziei...

Termenul de depunere a ofertelor pentru Secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost prelungit

Termenul de depunere a ofertelor pentru Secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost prelungit
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a prelungit până la sfârșitul lunii septembrie termenul de depunere a ofertelor pentru contractul de proiectare și...

Scăderi la BVB. Declin puternic la companiile din energie

Scăderi la BVB. Declin puternic la companiile din energie
Scăderi abrupte luni după-amiază la bursa de la Bucureşti: Petrom, minus 5%, Nuclearelectrica şi ONE, minus 1%. Indicele BET scade cu 1%. Declin puternic pe companiile din energie. 18 acţiuni din cele 19 ale...

Peste un milion de firme au fost radiate în ultimii 30 de ani

Peste un milion de firme au fost radiate în ultimii 30 de ani
Peste un milion de firme (1.056.574) au fost radiate în România în ultimii 30 de ani, cele mai multe dispărând de pe piaţă în 2002, 2006 şi 2019, arată o analiză a platformei Termene.ro. Principalul motiv...

Găselnița „Uber”: cum poți deveni propriul tău șef și sclavul altuia în același timp

Găselnița „Uber”: cum poți deveni propriul tău șef și sclavul altuia în același timp
Galerie Foto Era o noapte geroasă de ianuarie, în 2008, și doi americani se aflau la Paris, pe Champs-Élysée, încercând să cheme un taxi. Ningea în rafale, iar traficul era infernal. Aveau mai puțin de o oră să prindă...

Cine poate bloca PNLD 3 „Anghel Saligny”

Cine poate bloca PNLD 3 „Anghel Saligny”
PNDL 3, care a devenit mărul discordiei în coaliția de guvernare, a fost votat de Guvern pe repede-înainte, dar cu niște omisiuni procedurale. Nerespectarea procedurilor pentru Ordonanța de Urgență prin care se...

UNSAR: Impactul falimentului City Insurance este semnificativ, dar clienţii sunt protejaţi

UNSAR: Impactul falimentului City Insurance este semnificativ, dar clienţii sunt protejaţi
UNSAR, reprezentant al companiilor de asigurări din România, vede falimentul City Insurance ca având un impact semnificativ în piaţa localtă de asigurări, dar consideră că piaţa va continua să funcţioneze, ia...

ASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență

ASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  a anunțat, vineri, că retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. ASF a constatat incapacitatea de plată a companiei de asigurări, a...
Serviciul de email marketing furnizat de