Prețul petrolului a scăzut vineri sub 80 de dolari pe baril, în condițiile în care o nouă creștere a cazurilor de COVID-19 în Europa amenință să încetinească redresarea economică, scrie Reuters.
Investitorii au luat în calcul și o posibilă eliberare a rezervelor de țiței de către marile economii pentru a calma prețurile, scrie Reuters.
Petrolul Brent a scăzut cu 1,90 dolari, sau 2,34%, la 79,34 dolari pe baril. Acesta scăzuse anterior la 78,15 dolari, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii octombrie, după ce a crescut până la 82,24 dolari, extinzând volatilitatea observată joi.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,97 dolari, sau 2,5%, la 77,04 dolari pe baril.
Atât Brent cât și WTI suntpe cale să încheie a patra săptămână de scăderi.
Austria a devenit prima țară din Europa de Vest care a reintrodus în această toamnă un blocaj complet, pentru a face față unui nou val de infecții cu COVID-19, care amenință să încetinească redresarea economică din ultimele luni.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a avertizat că ar putea fi nevoită, de asemenea, să treacă la un blocaj complet.
Petrolul Brent a crescut cu aproape 60% în acest an, pe măsură ce economiile își revin după pandemie, iar Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți sub numele de OPEC+, au crescut lent producția.
Guvernele unora dintre cele mai mari economii ale lumii analizau posibilitatea de a elibera petrol din rezervele lor strategice de petrol, la solicitarea Statelor Unite, pentru o acțiune coordonată de calmare a prețurilor.
(sursa: Mediafax)