x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recunoaştere internaţională pentru vinurile româneşti la Paris

Recunoaştere internaţională pentru vinurile româneşti la Paris

12 Apr 2011   •   18:56

Pământ bun, România şi-a făcut din viţa-de-vie blazon, iar sortimentele de vinuri alese sunt veste-n lume. În Franţa, la Paris, la cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Vinalies Internationales, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din lume, organizat de Uniunea Oenologilor din Franţa, sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, s-au „aliniat la start” 3.500 de probe de vinuri din 40 de ţări, înscrise la şapte categorii: vin roşu, alb, roze, vinuri dulci, spumante, licoroase şi distilate.

Vinul alb numit „Solo Quinta”, un cupaj produs la Cramele Recaş, din judeţul Timiş, a fost cel care, din peste 1.000 de vinuri albe seci, a obţinut cel mai mare punctaj, adjudecându-şi astfel Trophée Vinalies Internationales 2010 Exceptional Award, echivalentul Oscarului în materie de vinuri, după cum spun specialiştii. Ioan Georgiu, un profesionist al vinului, directorul general al cramelor bănăţene, ne-a spus: „Solo Quinta – cinci note, o savoare unică, o singură cheie. Cinci sortimente atent alese, cupajate într-un singur vin dedicat celor mai rafinate şi exigente gusturi: Chardonnay, Sauvig­non Blanc, Muscat Ottonel, trei nobile sortimente internaţionale albe, de fapt cele mai cunoscute, apoi Fetească Regală, un sortiment românesc. Deci, patru vinuri albe şi un al cincilea, Fetească Neagră, un sortiment roşu vinificat în alb, un sortiment românesc care este cel mai cunoscut vin roşu românesc în lume”. Aceste cinci vinuri, fiecare cu particularităţile lui, şi-au unit atuurile într-un singur cupaj de excepţie, Solo Quinta. Şi Feteasca Neagră 2009, vin „născut” la Domeniile Coroanei Segarcea, a primit medalia de argint la celebrul concurs. Ex­ploa­taţie viniviticolă încă din anul 1884, Dome­niul Coroanei a fost ales chiar de Regele Carol I ca fiind cea mai propice zonă din România pentru cultura viţei-de-vie (Segarcea aflându-se pe aceeaşi paralelă cu Piemonte şi Bordeaux).

×
Subiecte în articol: economia