x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu - Romania are pretul cafelei sub un euro

Studiu - Romania are pretul cafelei sub un euro

16 Noi 2005   •   00:00
Studiu - Romania are pretul cafelei sub un euro

Romania este una dintre tarile europene in care pretul cafelei se situeaza sub un euro, mai mult insa decat in Ungaria sau Cehia.
Cel mai mare pret la cafea este inregistrat in Grecia, iar cel mai redus, in Albania, conform unui studiu realizat de compania GfK Slovacia in 23 de tari. Studiul a luat in calcul pretul cafelei comercializate in baruri si restaurante si a identificat diferente considerabile intre tarile analizate. Astfel, cea mai scumpa cafea se regaseste in Grecia, respectiv 2,3 euro - pretul minim, 2,77 - pretul mediu si 3,8 euro - cel maxim, in timp ce Albania se situeaza in topul tarilor cu cea mai ieftina cafea, respectiv cu un pret minim al cafelei de 0,32 euro, unul mediu de 0,59 euro si maxim, de 1,13 euro.

LA MIJLOC. In Romania, pretul minim al cafelei este de 0,9 euro, cel mediu - de 1,4 euro, iar cel maxim - de 2,9 euro. Potrivit studiului, nu se poate face insa o clasificare clara a tarilor in functie de pretul cafelei, deoarece preturi ridicate se inregistreaza si in tari din Europa de Vest, precum Germania, Franta si Finlanda, dar si in regiunea de est, respectiv in Rusia si Turcia. Alte tari in care pretul cafelei se situeaza sub un euro sunt: Estonia - 0,83 euro, Lituania - 0,58 euro, Polonia - 0,97 euro, Cehia - 0,86 euro si Croatia - 0,95 euro.

In Turcia, o cafea poate fi cumparata cu un pret minim de 1,64 euro, in Finlanda, cu 2 euro, in Germania si Austria, cu 1,8 euro, in timp ce pretul minim al cafelei in Irlanda este de 1,3 euro, iar in Serbia si Muntenegru - 1,07 euro. Studiul a fost realizat in perioada 19-26 august in restaurante, baruri si pub-uri din capitalele a 23 de tari. NIVEL. Cafeaua ramane in Romania la un pret acceptabil

×
Subiecte în articol: economic preţul cafelei