x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe CO2 la frontiera UE, pe masa Comisiei pentru comerț din PE

Taxa pe CO2 la frontiera UE, pe masa Comisiei pentru comerț din PE

de Adrian Stoica    |    28 Feb 2022   •   07:30
Taxa pe CO2 la frontiera UE, pe masa Comisiei pentru comerț din PE

Comisia pentru comerț din Parlamentul European va vota luni avizul pentru Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM - carbon border adjustment mechanism), compatibile cu normele Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru a-și păstra competitivi producătorii și ca să evite relocarea producției din Uniunea Europeană în țările terțe, Comisia Europeană a propus, la mijlocul anului trecut, introducerea unei taxe pe carbon aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluatoare. Astfel, toate importurile de ciment, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte sau energie electrică din țări din afara UE ar urma să fie taxate la tona de carbon emis, începând din 2026.

Până atunci, CBAM va debuta cu o perioadă de tranziție, care va începe în anul 2023, și în care importatorii ar urma să fie supuși doar unor obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele importate. Pentru a putea realiza însă raportarea, ei vor trebui să obțină informații cu privire la emisiile încorporate pentru produsele care fac obiectul noului mecanism. În cazul în care aceste informații despre producătorii din afara UE nu sunt disponibile în momentul importului, importatorii din UE vor putea utiliza valori implicite pentru emisiile de CO2 pentru fiecare categorie de produse.

Veniturile din CBAM sunt estimate la 1,5 miliarde de euro în 2026 și se așteaptă să crească la peste 2,1 miliarde de euro până în 2030, iar banii ar urma să devină o contribuție la bugetul UE.

Cum va funcționa

CBAM se bazează pe achiziționarea de certificate de către importatori. Prețul lor va fi calculat în funcție de prețul mediu săptămânal de licitație al certificatelor din cadrul actualului sistem de tranzacționare (EU ETS), exprimat în EUR/tonă de CO2 emis. Importatorii de bunuri vor trebui să se înregistreze fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant, la autoritățile naționale, unde pot achiziționa și certificatele CBAM. Autoritățile naționale vor autoriza înregistrarea declaranților în sistemul CBAM și vor asigura reexaminarea și verificarea declarațiilor. De asemenea, autoritățile naționale vor fi responsabile cu vânzarea certificatelor CBAM către importatori. Pentru a importa în UE bunuri care fac obiectul CBAM, importatorii trebuie să declare cel târziu la data de 31 mai a fiecărui an cantitatea de bunuri și emisiile încorporate în aceste bunuri care au fost importate în UE în anul precedent. În același timp, importatorii trebuie să predea certificatele CBAM pe care le-au achiziționat în prealabil de la autorități. Prin garantarea faptului că importatorii plătesc același preț al carbonului ca și producătorii interni în cadrul EU ETS, CBAM va asigura un tratament egal pentru produsele fabricate în UE și cele importate din alte țări și va evita relocarea emisiilor de dioxid de carbon.

Sistemul este deja aplicat în lume

Mecanisme de ajustare la frontieră în funcție de carbon există deja în unele părți ale lumii, de exemplu în California, unde se aplică o ajustare pentru anumite importuri de energie electrică. Unele țări, cum ar fi Canada și Japonia, plănuiesc inițiative similare. În plus, FMI și OCDE au efectuat recent studii care au analizat modul în care astfel de măsuri ar putea sprijini eforturile internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

×