x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pentru români. Care sunt condițiile pentru noile vouchere

Vești bune pentru români. Care sunt condițiile pentru noile vouchere

de Redacția Jurnalul    |    14 Noi 2023   •   14:00
Vești bune pentru români. Care sunt condițiile pentru noile vouchere
Sursa foto: Hepta

De la începutul anului viitor, unii români vor beneficia de alte vouchere. Mai mult, tichetele pot fi preschimbate în bani, potrivit ANAF.

Astfel că persoanele care prestează activități în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure care vor fi remunerate cu tichete casnice. 

Activitatea casnică este ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Aceasta nu este realizată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.  

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual.   Transferul acestor tichete este interzis. 

Activități pentru care vor fi emise tichete  

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.  

Cu tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.  

Totodată, prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.  

Numărul orelor și volumul de muncă se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic însă durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta între 16 - 18 ani. 

Achiziția tichetelor  

Tichetele de activități casnice se pot achiziționa:  

  • de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București  
  • de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale  
  • de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.  

Valoarea tichetelor 

Tichetele de activități casnice au o valoare de 15 lei, care poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.  

Acestea nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.  

Tichetele de activități pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. 

Prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice.   

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, arată ANAF

×
Subiecte în articol: vouchere bani activitati casnice tichete