x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 15 august 2007

15 august 2007

de Ramona Vintila    |    15 Aug 2007   •   00:00

Ziua Marinei Romăne, Ziua Artileriei Antiaeriene şi a Rachetiştilor

Este ziua 227 a anului / Au mai rămas 138 de zile



Ziua Marinei Romăne, Ziua Artileriei Antiaeriene şi a Rachetiştilor

Este ziua 227 a anului / Au mai rămas 138 de zile

Soarele

Răsare la 6:18 Apune la 20:22


Luna

Răsare la 8:45 Apune la 21:21
Primul pătrar (Luna in creştere) 20 august / Lună plină 28 august / Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie / Lună nouă 11 septembrie


Sărbătoare creştină

Astăzi creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Fecioara Maria ocupă un loc aparte in cultul creştin, ea fiind numită "Cea dintăi dintre sfinţi". Un inger a inştiinţat-o pe Fecioara Maria cu privire la mutarea ei de pe pămănt la viaţa cerească. La aflarea veştii, Fecioara s-a suit pe Muntele Măslinilor ca să se roage. S-a intors acasă, a impărţit văduvelor veşmintele sale şi, culcăndu-se pe pat, a făcut rugăciune pentru intărirea lumii şi pentru pace. Binecuvăntănd pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul in măinile Fiului şi Dumnezeului ei. După credinţa sfintei Biserici, trupul Maicii Domnului nu a cunoscut putrezirea, nici nu a rămas in mormănt. Ea a fost ridicată de ingeri, cu trup cu tot, la ceruri.


Calendar creştin-ortodox: Adormirea Maicii Domnului

Calendar romano-catolic: Adormirea Maicii Domnului; Sf. Tarciziu, mucenic

Calendar greco-catolic: Adormirea Maicii Domnului

Psalmul 123. O căntare a treptelor
De n-ar fi fost Domnul cu noi, să spună Israel! De n-ar fi fost Domnul cu noi, cănd s-au ridicat oamenii impotriva noastră, de vii ne-ar fi inghiţit pe noi, cănd s-a aprins mănia lor impotriva noastră. Apa ne-ar fi inecat pe noi, şuvoi ar fi trecut peste sufletul nostru. Atunci ar fi trecut peste sufletul nostru valuri inspăimăntătoare. Binecuvăntat este Domnul, Care nu ne-a dat pe noi spre vănare dinţilor lor. Sufletul nostru a scăpat ca o pasăre din cursa vănătorilor. Cursa s-a sfărămat şi noi ne-am izbăvit. Ajutorul nostru este in numele Domnului, Cel ce a făcut cerul şi pămăntul. Amin!


Proverbul zilei: "Cu ciurul nu aduci apă"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intămplat azi

In Romănia
1517 - Sfinţirea bisericii episcopale din Curtea de Argeş, in prezenţa lui Theolept I, patriarhul ecumenic de Constantinopol. Cu acest prilej, este canonizat Nifon, fost patriarh ecumenic de Constantinopol. Prima canonizare săvărşită pe teritoriul romănesc;
1595 - Oastea otomană ocupă Bucureştii, bisericile sunt transformate in moschei, iar mănăstirea lui Alexandru Vodă (mai tărziu Mănăstirea "Radu-Vodă") este fortificată ("palanca lui Sinan-Paşa");
1714 - Constantin Brăncoveanu, cei patru fii ai săi şi Ianache Văcărescu sunt decapitaţi la Constantinopol;
1947 - Legea pentru cedarea către Banca Naţională a Romăniei a aurului, valutelor efective şi altor mijloace de plată străine, urmănd ca ulterior orice tranzacţie in aur să se efectueze numai pe baza autorizaţiei acesteia.

In lume
1947 - India işi căştigă independenţa faţă de Regatele Unite. Jawaharlal Nehru comunică naţiunii Declaraţia de Independenţă a Indiei şi devine primul ministru al Indiei.

Născuţi la 15 august
1769 - Napoleon Bonaparte, impărat al Franţei (m.1821);
1896 - Sică Alexandrescu, regizor ( m. 1973).


Click istoric

La 15 august 1530 s-a incheiat construcţia bisericii noi a Mănăstirii Humor, ctitoria marelui logofăt Teodor Bubuiog. Mănăstirea Humor a fost una dintre cele mai importante ctitorii boiereşti din Moldova secolului al XVI-lea. Sfăntul locaş se inalţă la o distanţă de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici mănăstireşti a cărei construcţie a fost realizată incă de pe vremea lui Alexandru cel Bun. Din punct de vedere al arhitecturii, biserica Mănăstirii Humorului adună acele noutăţi proprii acestei vremi integrate tipului deja definit in vremea excepţionalei dezvoltări de sub domnia lui Ştefan cel Mare.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Fecioara Maria apare in Panteonul romănesc sub nume diferite: Săntămăria Mare (15 august), Săntămăria Mică (8 septembrie) şi cu sinonimele lor, Maica Precesta, Precesta Mare şi Precesta Mică. Săntămăria Mare este cea mai indrăgită divinitate feminină de către romăni. Rivalizează, uneori, cu dragostea Măntuitorului. Este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descăntătoare pentru vindecarea bolilor. Binecuvăntează boii, vacile, oile şi porcii pentru că au incălzit-o şi hrănit-o in timpul naşterii domnului Iisus in grajdul lui Crăciun, răndunelele pentru că au vestit invierea lui Iisus. In schimb, a blestemat calul pentru că a ronţăit şi tropăit in timpul naşterii sau că a măncat fănul in care a fost ascuns Pruncul, păianjenul pentru că a intrecut-o la tors, lemnarul pentru că i-a făcut Măntuitorului crucea grea. Pe feciorul zburdalnic, Năvalnicul, care a speriat-o cănd mergea cu Iisus in braţe la moliftă, la 40 de zile de la naştere, il transformă in buruiană folosită in farmecele de dragoste. Are trăsăturile Născătoarei, a Marii Zeiţe neolitice, invocată in momentele de grea cumpănă ale omului. In basme ajută eroinele să iasă din impas, dar le pedepseşte cu asprime cănd ii incalcă ordinele, vindecă boli grele, redă vederea fiicei orbite de mama vitregă, inzestrează fecioara vrednică şi ascultătoare şi o căsătoreşte cu fiul de impărat etc.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar