x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Nenorocirea de pe Caraiman

Acum 100 de ani: Nenorocirea de pe Caraiman

22 Iul 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Nenorocirea de pe Caraiman

Cu privire la groaznicul accident din Muntii Bucegi, care a costat viata tanarului Serban Magheru si a aruncat doliu nemangaiat asupra familiei acestuia (...) am crezut nimerit sa intreprindem o ancheta la fata locului, spre a putea stabili o data cu amanuntele precise ale nenorocirii si cauzele ei. Caci e in afara de orice indoiala ca sfarsitul tanarului Magheru, in imprejurari atat de tragice, n-a putut ramane fara influenta asupra vizitatorilor Bucegilor si regiunilor pitoresti din muntii nostri, al caror numar creste in fiecare an, treptat cu dezvoltarea sportului turismului, atat de raspandit in tarile muntoase europene (...).

Momentul accidentului
Iata, dupa informatiile precise ce le-am putut culege, imprejurarile in care s-a produs accidentul: Fratii Magheru au intreprins accensiunea Caraimanului joi dupa-amiaza, pe la orele 2, cu intentiunea probabil de a se intoarce in aceeasi zi. Fiind insa surprinsi de intunericul serii, au ramas noaptea pe Caraiman. Vineri dimineata, pe la orele 8, tinerii excursionisti au pornit sa se reintoarca la Busteni, dar necunoscand drumul si neavand calauza s-au ratacit (...). Tot ratacind, cei doi frati au ajuns dinainta unui povarnis fara iarba si sperand ca vor da de o carare si-au dat drumul pe acest povarnis pe o distanta de 12 metri, lasandu-se pe o valcea (...). De aici au iesit intr-un luminis, unde au dat peste un nou povarnis, care, dupa evaluarile lui Gheorghe Magheru, nu trebuia sa fie mai mare: vreo 10 metri. Serban se descalta, isi puse ghetele in buzunar si isi dete drumul. Cum muntele e aci format numai din blocuri de piatra, tanarul Magheru nu se mai putu opri dupa distanta de 10 metri si se pravali in prapastie, intr-o adancime de alti 50 de metri, intr-o adancime de alti 50 de metri, ajungand in fundul valcelei, unde fu retinut in mod brusc de un brau lat de 50 cm, rupandu-si spatele si lovindu-se cu capul de piatra (...).

Disperarea unui frate
In momentul prabusirii lui Serban, fratele sau ingrozit il striga pe nume si, vazand ca nu raspunde, hotari sa se lase in jos, spre a-i veni in ajutor. El nu indrazni insa sa-si dea drumul pe povarnisul pe care a alunecat Serban. (...) De aici, aproape fara sa-si dea seama de ceea ce face, isi dete drumul in nestire pe povarnis si cazu la o distanta de vreo 10 metri de fratele sau, fiind retinut, din fericire, de trei brazi care se ridicau ca un dig de aparare. Numai acestei imprejurari isi datoreste viata tanarul medicinist, caci in dosul celor trei brazi se deschidea o prapastie cu mult mai groaznica. (...) Sprijinit de un bloc de piatra, el striga din nou pe fratele sau, dar nu primi nici un raspuns. Zdrobit de emotie si aproape nebun de groaza, Gheorghe incepu sa strige dupa ajutor (...). El fu gasit astfel de lucratorul David. (...) Fratele lui nu mai putu fi insa salvat. Dupa cum am mai spus si dupa cum reiese din amanuntele precise ce le-am cules asupra acelei nenorociri care a adus jalea si doliul in familia Magheru, tragicul accident din Muntii Bucegi se datoreste numai lipsei de prevedere si experienta.

• Din 'Universul', 23 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×