x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi, 14 octombrie 2008

Marţi, 14 octombrie 2008

de Ramona Vintila    |    14 Oct 2008   •   00:00

Ziua Internaţională a Standardizării • Este ziua 288 a anului• Au mai rămas 78 de zile




Ziua Internaţională a Standardizării
Este ziua 288 a anului
Au mai rămas 78 de zile

Soarele:
Răsare la 7:30
Apune la 18:33
Luna:
Răsare la 17:59
Apune la 6:53
Lună plină:
14 octombrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
21 octombrie
Lună nouă:
29 octombrie
Primul pătrar(Luna în creştere):
6 noiembrie


Proverbul zilei:

"Capra sare peste masă, iedul sare peste casă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Cuvioasa Maică Parascheva. În mod deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât, de 350 de ani, moaştele ei se găsesc la Iaşi. Este cunoscută în popor şi sub numele de "Sfânta Vineri" sau "Vinerea Mare". A trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Parascheva şi-a petrecut anii copilăriei în casa părinţilor săi drept-credincioşi. Se spune că pe când avea 10 ani a auzit citin-du-se într-o biserică cuvintele Mântuitorului: "Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie". Au impresionat-o atât de mult, încât şi-a împărţit toate hainele săracilor.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi; Sf. Mucenici Nazarie, Ghervasie,Protasie şi Silvan
Calendar romano-catolic
Sf. Calist I, mucenic
Calendar greco-catolic
Sf. Nazarie, Gervasie, Protasie şi Celsie, mucenici; Sf. Cosma al Maiumei imnograful


S-a întâmplat azi

În România

1949 – Se creează, după model sovietic, patru instituţii de învăţământ superior militar: Academia Militară, Academia Militaro-Politică, Academia Tehnico-Militară, Academia Spatelui Armatei;
1971 – Nicolae Ceauşescu, împreună cu soţia, participă la festivităţile fastuoase prilejuite de sărbătorirea a 2.500 de ani de la crearea statului iranian;
1980 – Decretul privind asistenţa bolnavilor psihic periculoşi; prevederile lui au fost folosite şi împotriva adversărilor regimului comunist din România.


În lume

1947 – Căpitanul Chuck Yeager din Forţele Aeriene SUA
devine prima persoană care a zburat mai repede decât viteza sunetului.


Născuţi la 14 octombrie

1777 – Costache Conachi, scriitor (m. 1849);
1933 – Dan Beizadea, compozitor (m. 2006).


Click istoric

Astăzi se împlinesc 155 de ani de la naşterea regretatului compozitor Ciprian Porumbescu. S-a născut la Şipot (nordul Moldovei). Înaintaş al muzicii româneşti, a început prin a învăţa vioara şi pianul în particular. Talent precoce, Porumbescu s-a format în perioada trezirii conştiinţei naţionale a românilor şi a frământărilor pentru afirmarea drepturilor lor naţionale. Creaţia sa oglindeşte atitudinea patriotică a compozitorului, care a militat cu hotărâre pentru promovarea şi valorificarea culturii în rândurile populaţiei româneşti din Transilvania, Banat şi Bucovina, aflate pe atunci sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. S-a stins din viaţă la numai 29 de ani, în 1883.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Sărbătoarea populară din Vinerea Mare, care coincide cu sărbătoarea Sfintei Paraschiva din calendarul religios, este dedicată reprezentării mitice cu acelaşi nume, Sfânta Vineri. După modelul Fecioarei Maria, care este numită în calendarul popular Sântămaria Mare, zeiţa Venera devine şi ea "mare" şi se numeşte Vinerea (Venera) Mare. Sunt argumente etnologice că marele pelerinaj la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, cu hramul Cuvioasei Paraschiva, reprezintă o replică târzie a cultului creştin închinat Zeiţei Mumă de origine preistorică. Aceasta este invocată pentru tămăduirea bolilor, căsătoria fetelor, naşterea copiilor.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar octombrie