Este ziua 362 a anului ● Au mai rămas 3 zile
Soarele
Răsare la 7:51 ● Apune la 16:43
Luna
Răsare la 0:16 ● Apune la 11:41
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 decembrie ● Lună nouă 5 ianuarie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 ianuarie ● Lună plină 21 ianuarie
Sărbătoare creştină: Sf. 20.000 de Mc. arşi în Nicomidia
Astăzi, Biserica îi sărbătoreşte pe cei 20.000 de mucenici care au ars în Nicomidia. După ce împăratul Maximian s-a întors biruitor din lupta împotriva etiopienilor, a vrut să aducă jertfe de biruinţă idolilor. De aceea a trimis scrisori pretutindeni ca să vină toţi în Nicomidia să se închine zeilor acolo. Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserica lui tot poporul lui Hristos pentru că era atunci sărbătoarea Naşterii lui Hristos şi i-a învăţat adevărata credinţă. Maximian, aflând, a poruncit să pună în jurul bisericii lemne uscate, să le aprindă şi să ardă pe creştini. Aşa s-au săvârşit toţi. Prin harul lui Dumnezeu, Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos şi altora. După ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Parodia înmormântării Anului Vechi şi a renaşterii Anului Nou care se organiza pe Valea Someşului de cetele de feciori la data de 28 decembrie se numea îngropatul Crăciunului. Feciorii, adunaţi la casa jocului, alegeau pe cel care va interpreta rolul Crăciunului mort. Acesta era aşezat pe o scară de lemn (targă funerară) şi acoperit pentru a nu fi recunoscut. În timp ce mortul este condus la râu, pe ultimul drum, cortegiul funerar cântă morţeşte (jeleşte), popa slujeşte, cantorul dă răspunsuri la ectenii, iar lăutarii cântă ca la înmormântările tinerilor necăsătoriţi. La produc (copcă în gheaţa râului), după ce i se luau iertările şi i se dezlegau păcatele, mortul era aruncat de pe scară pe gheaţă. În acel moment, Crăciunul mort renăştea şi se ridica în picioare pentru a fi văzut de întreaga asistenţă. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
Astăzi se împlinesc 13 ani de la moartea pictorului Corneliu Baba. Născut în 1906, urmează Facultatea de Litere şi Filozofie şi, în paralel, Academia de arte frumoase din Bucureşti. Printre distincţiile primite se numără: Medalia de aur la Expoziţia internaţională de ilustraţie de carte – Leipzig, membru de onoare al Academiei de artă a URSS (1968), artist al poporului din România (1962) etc. Premiile şi expoziţiile au continuat să se acumuleze, conducându-l spre o expoziţie personală la New York şi aducându-i decoraţia Steaua Roşie. Cu puţin timp înainte de moartea sa, Baba şi-a publicat memoriile, "Notele unui artist din Europa de Est". A primit, postum, Premiul de excelenţă al Fundaţiei Culturale Române.
S-a întâmplat azi
În România
1922 – Se înfiinţează la Cluj Partidul Maghiar, prin fuziunea Partidului Naţional Maghiar cu Partidul Popular Maghiar, cu o compoziţie socială extrem de eterogenă. În decursul anilor a cunoscut numeroase disidenţe. Acreditând ideea că drepturile minorităţii maghiare nu sunt respectate, promovează o politică de cultivare a sentimentelor naţionalist-şovine şi de critică permanentă a politicii interne şi externe a României. Îşi încetează oficial existenţa în martie 1938, dar îşi continuă activitatea sub numele de Comunitatea Maghiară, care, în ianuarie 1939, aderă la Frontul Renaşterii Naţionale.
În lume
1612 – Planeta Pluto este pentru prima dată observată de Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi recunoscută ca atare;
1836 -Spania recunoaşte independenţa Mexicului;
1895 – În cafeneaua "Grand Café" din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière.
Născuţi la 28 decembrie
1903 – Nicolae Kirculescu, compozitor (m. 1985);
1979 – Claudia Presecan, fostă gimnastă.