x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 10 septembrie 2008

Miercuri 10 septembrie 2008

10 Sep 2008   •   00:00

Este ziua 254 a anului - Au mai rămas 112 zile



Este ziua 254 a anului

Au mai rămas 112 zile

Soarele

Răsare la 6:49

Apune la 19:35

Luna

Răsare la 17:14

Apune la 1:02

Lună plină

15 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

22 septembrie

Lună nouă

29 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)


7 octombrie

Sărbătoare creştină


Astăzi, creştinii le sărbătoresc pe Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora. Aceste fericite, surori după trup, au trăit în Bitinia în timpul domniei împăratului Galeriu Maximian. Din dragoste pentru Hristos s-au retras în munţi, aproape de apele cele calde numite Pitia. Departe de oameni şi de grijile lumeşti, au cultivat florile sfintelor virtuţi şi s-au îndulcit cu mierea vederilor dumnezeieşti, astfel că au devenit locaşuri ale Duhului Sfînt şi mulţi veneau la ele ca să ia vindecare atît de bolile trupeşti, cît şi de cele sufleteşti. Fiind pîrîte lui Fronton, mai-marele cetăţii, şi amare chinuri suferind, şi-au dat sufletele către Domnul.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora; Sf. Pulheria împărăteasa

Calendar romano-catolic

Sf. Nicolae din Tolentino, proroc

Calendar greco-catolic

Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora

Proverbul zilei:

“Nu-i pentru cine se potriveşte, e pentru cine se nimereşte”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1883 – Apare bilunar, la Iaşi, revista de muzică Astra. A publicat articole şi studii de orientare, cronici;

1914 – Acord româno-italian, la Bucureşti, prin care cele două părţi se angajau să se consulte reciproc în problema menţinerii neutralităţii, iar dacă aceasta va fi încălcată să se acţioneze de comun acord în vederea salvgardării intereselor lor;

1919 – S-a semnat la Saint Germain-en-Laye Tratatul de pace între puterile aliate şi asociate şi Austria. Articolul 59 stipulează că Austria renunţă în favoarea României la toate drepturile asupra părţii fostului Ducat al Bucovinei, recunoscîndu-se astfel Unirea Bucovinei cu România;

1939 – Al doilea război mondial. Guvernul german atrage atenţia Guvernului român că acordarea de azil politic Guvernului polonez “ar constitui o violare a neutralităţii”.

În lume


1898 – Împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată de Luigi Lucheni;

1991 – Mihail S. Gorbaciov convoacă la Moscova prima conferinţă asupra drepturilor omului din URSS.
Născuţi la 10 septembrie

1709 – Antioh Cantemir, scriitor (m. 1744);

1950 – Joe Perry, muzician (Aerosmith).

Click istoric


Astăzi se împlinesc 136 de ani de la moartea lui Avram Iancu, democrat revoluţionar român şi unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. S-a născut la Vidra, în Munţii Apuseni, din părinţi ţărani. În preajma izbucnirii revoluţiei făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru eliberarea socială şi naţională a românilor. A fost conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni. Bolnav şi adînc îndurerat de nedreptăţile ce se făceau ţăranilor, a căror eliberare reală nu o putuse vedea înfăptuită, Avram Iancu a rămas printre moţi, în Munţii Apuseni. A fost îngropat la Ţebea.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Cu condiţia ca familia procreatoare să fi fost consfinţită ceremonial şi ritual de către obşte, naşterea copilului reprezenta în satul vechi românesc un semn de bun augur. Soţii îşi doreau urmaşi care să le moştenească munca agonisită de ei în viaţă şi să nu ajungă la bătrîneţe ca plopii fără roditori. Prin naşterea copiilor, soţul îşi dovedea bărbăţia, iar nevasta, calitatea de femeie şi mamă. În plus, bărbatul dorea să i se moştenească numele şi să continue spiţa de neam prin cît mai mulţi copii, nepoţi şi strănepoţi. Într-un astfel de context social este lesne de înţeles de ce familiile fără copii nu aveau să cîştige prestigiul familiilor cu copii. Întîrzierea apariţiei semnelor de graviditate genera o profundă nelinişte. Riscul ca femeia să fie lipsită de rod împieta relaţiile dintre soţi, mergînd pînă la dezmembrarea familiei: “Mai de mult era aşa: dacă nu făcea pînă la şapte ani copii, bărbatul o lăsa şi lua alta să-i facă roadă”; “Femeile care nu fac copii sînt ştir (buruiană). N-au nici cinste, nici milă de la bărbat” (satul Holda, jud. Neamţ); “Viaţa s-a schimbat după ce am avut un băiat şi o fată. Grija lui a fost mai mare”. Naşterea copiilor aducea linişte şi echilibru: “Femeia care nu are copii prinde a înnebuni şi face alte nebunii”; “E unul în sat care bea tot ce cîştiga pentru că nu-i face nevasta copii”; “Aşa e unul în sat, care a dat în darul beţiei că nu i-a făcut muierea copii”.

(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar copii