x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 23 februarie 2011

Miercuri 23 februarie 2011

22 Feb 2011   •   18:44

Este ziua 54 a anului ● Au mai rămas 311 de zile

Soarele
Răsare la 7:04 ● Apune la 17:55

Luna
Răsare la 23:33 ● Apune la 8:44
● Lună plină 18 februarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 25 februarie ● Lună nouă 4 martie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 martie

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Policarp, Ep. Smirnei; Cuv. Gorgonia
Sfântul Mucenic Policarp, Episco­pul Smirnei, celebrat astăzi, a rămas or­fan la o vârstă fragedă. După moar­tea mamei sale adoptive, Policarp a re­nunţat la toate bunurile sale şi a în­ce­put o viaţă castă. A devenit episcop şi şi-a condus turma cu multă râv­­nă apostolică. Între anii 161 şi 180, împăratul Romei, Marcus Aurelius, a început o cruntă per­se­cuţie îm­­potriva creştinilor, iar păgânii au ce­­rut judecătorului să fie căutat Sfân­tul Policarp, "ademenitorul întregii Asii". El şi-a mărturisit cu ho­tărâre cre­­dinţa în Hristos şi a fost condam­nat să fie ars de viu. Creştinii din Smir­­na au păstrat moaştele cu ev­la­vie.

Credinţe populare, tradiţii, semne
În legendele româneşti, Năvalnicul este unul din sinonimele lui Trif Ne­bu­nul sau Trifonul Viilor. Acesta ar fi un fecior frumos, căzut din cer, care încurca cărările fetelor frumoase şi nevestelor tinere. Când intra într-un sat, toată partea femeiască nu-şi mai ţinea firea şi umbla buimacă. Năvalnicul ar fi speriat-o şi pe Maica Domnului când, la 40 de zile după naştere, mergea cu Pruncul la moliftă. Pentru necuviinţa sa, Prea Curata l-a prefăcut, din fecior frumos ce era, în plantă de dragoste, blestemându-l. Năvalnicul, o specie de ferigă cu frunze mari, care creşte prin păduri şi terenuri stâncoase, poate fi identificat în mitologiile europene cu Cupidon, zeul roman al dragostei, şi cu Eros, zeul grec al iubirii. Adesea, el este invocat de vrăjitoare în farmecele de dragoste. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 23 februarie 1869 are loc la Miercurea o Confe­rin­ţă naţională a fruntaşilor politici ai ro­mânilor transil­văneni, la care se creează Partidul Naţional Român din Transilvania. Istoria românilor din Transilvania, lupta pentru dreptu­rile lor legitime, individuale şi na­ţio­nale constituie baza de la care a pornit PNR din Tran­silvania.
Ca tactică po­litică a par­tidului se proclamă "pa­sivismul". La 22 martie 1869 parti­dul este interzis de au­torităţi întrucât, po­tri­vit prevederi­lor legii naţio­na­li­tă­ţilor, singura naţiune existentă în Ungaria era cea maghiară, nici o naţionalitate ne­având dreptul să se constituie într-un "partid naţional".

S-a întâmplat azi
În România
● 1821 – Masacrarea turcilor din Iaşi, soarta pe care o avuseseră şi cei din Galaţi la 21 februarie;
● 1856 – În numele conaţionalilor săi, Nicolae Golescu a adresat pleni­po­tenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent;
1902 – Se adoptă Legea generală a pensiilor (modificată în mai multe rân­duri); prin Legea de modificare a pen­siilor din 8 martie 1907 – se des­fiin­ţează casele de pensii, fondurile lor trecând la Casa generală a pensii­lor;
1928 – Apare, săptămânal, la Bu­cureşti revista Vremea Politica-So­cia­lă-Culturală, fondată de Vladimir Al. Donescu. Din 1933, de orientare de dreapta, iar după înăbuşirea rebeliunii legionare continuă să apară, susţinând regimul lui I. Antonescu.

În lume
1919 – A fost fondat în Italia Partidul Fascist de Benito Mussolini.

Născuţi la 23 februarie
1883 – Victor Fleming, regizor (m. 1949);
1888 – Mihai Săulescu, poet (1916).

×